Мовознавиця Фаріон після скандалу поділилася планами

Відповіла філософськи

Після того, як скандал навколо професорки ЛН ЛП Ірини Фаріон спалахнув із новою силою, сама ексдепутатка та мовознавиця вдруге відреагувала на нього. В коментарі виданню ТСН.ua вона повідомила, що наразі сили залишили її.

На пропозицію висловити свою точку зору щодо кримінального провадження та скандалу в цілому Ірина Фаріон спочатку відповіла, що у неї немає сил.

Коли журналісти запитали про те, чи побоюється вона того, що її можуть ув’язнити, пані професорка відповіла нам так: «Абсолютно не важить, що вирішать. Важить, аби ми виграли війну. Я не перестану ні науково, ні медійно працювати. Хіба ще активніше».

До цього Ірина Фаріон додала філософське: «Наше життя – це всього лише коротка мандрівка задля високих ідей».

Своєю чергою у правоохоронних органах ЗМІ повідомили, що слідство налаштовано рішуче з’ясувати те, чи є склад злочину в діях Ірини Фаріон.

«Наразі очікуються висновки експертизи, яка відповість на ті запитання, які поставили перед експертами слідчі. Експертиза може тривати як декілька днів, так і декілька місяців. Також з’ясовується ступінь небезпеки, на яку Фаріон наразила чи не наразила студента з Криму. Однозначно зараз можна казати про те, що розслідування буде ретельним, не для піару», – повідомив співрозмовник у правоохоронних органах.

Додамо, що ведеться слідство СБУ у  кримінальному провадженні і вже призначена низка експертиз щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки Ірини Фаріон.

За матеріалами слідства, в одному зі своїх інтерв'ю народна депутатка України 7-го скликання зазначила, що категорично не сприймає російськомовних військовослужбовців ЗСУ і не може назвати їх українцями. Це викликало хвилю обурення серед українських захисників та в суспільстві загалом.

Крім того, у своїх соцмережах фігурантка опублікувала допис зі скриншотом повідомлення від проукраїнського студента з тимчасово окупованого Криму, в якому були вказані ім’я, прізвище та інші персональні дані відправника. Кримінальне провадження відкрито за чотирма статтями.

Також, як стало відомо, на захист Фаріон став її зять Василь Особа. В соцмережі він написав допис, де назвав тещу «однією з найрозумніших жінок світу», після чого отримав безліч коментарів, автори яких не погодилися з цим.

Відреагувала на цей допис і сама Ірина Фаріон. Коли один з дописувачів висловив свою точку зору, Фаріон написала йому: «Не смерди тут».

Початок скандалу: в інтерв’ю Яніні Соколовій Ірина Фаріон звинуватила військових, зокрема бійців «Азову», через те, що вони спілкуються російською мовою. На це ескомандир Максим Жорін різко відповів їй.

Також мовознавиця звернулася до президента Володимира Зеленського, головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та міністра оборони Рустема Умєрова з вимогою «вжити заходів щодо хамської поведінки» командирів «Азову».

Новим витком скандалу стало те, що Фаріон опублікувала лист від студента з окупованого Севастополя Максима Глібова, в якому він написав, що чекає на ЗСУ в рідному Криму. Після цього до нього навідалася ФСБ та змусила перепросити на камеру.

Це спричино реакцію студентів НУ ЛП які протестували за звільнення викладачки. Згодом стало відомо, про звільнення Фаріон.



varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена