МОЗ починає облік антибіотиків: алгоритм отримання ліків

vitamin-d-g45de17c6e-1280
vitamin-d-g45de17c6e-1280

З 1 січня поточного року заклади охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу, почали вести облік загального споживання антимікробних препаратів  (антибіотиків) — усього 29 лікарських засобів. Про це повідомляє пресслужба МОЗ


У Міністерстві охорони здоров’я вважають, що це дасть змогу побачити, скільки антибіотиків (і яких саме) призначають лікарі пацієнтам в стаціонарних відділеннях, оцінити виправданість таких призначень, забезпечити контроль за внутрішньолікарняними інфекціями та зменшити термін перебування пацієнтів на стаціонарному лікуванні.


Триває також поетапна підготовка до впровадження відпуску лікарських засобів за електронними рецептами.


«З квітня 2022 року запланований старт відпуску та виписування електронних рецептів на зареєстровані в Україні антибактеріальні (протимікробні) лікарські засоби», — йдеться у повідомленні.


Для отримання цих ліків передбачений такий алгоритм:




  • пацієнт звертається до свого лікаря;

  • лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ);

  • також лікар надає пацієнту номер рецепта й інформацію про лікарський засіб;

  • далі пацієнту треба звернутися до аптечного закладу, підключеного до ЕСОЗ, та повідомити номер рецепта;

  • фармацевт за цим номером побачить, що саме призначив лікар, і зможе здійснити відпуск ліків.


«Скільки антимікробних препаратів споживають українці точно невідомо, проте є аналіз трендів. Відповідно до нього у 2020 році загальний обсяг усіх продажів і закупівель таких препаратів перевищив 6,4 млрд грн. Це на 40 % більше ніж у 2018 році. Зросли й об’єми продажів таких препаратів в аптеках: із 3,26 млрд грн у 2018 році до 4,36 млрд грн — у 2020», — додали в МОЗ


Щодо антибіотиків «групи резерву» (лікарських засобів «останньої надії», які використовують для лікування вкрай тяжких бактеріальних інфекцій, коли інші антибіотики не спрацювали), ситуація також невтішна: об’єм всіх продажів і закупівель зріс більш ніж утричі: зі 110,89 млн грн у 2018 році до 416,45 млн грн — у 2020 році.


Всесвітня організація охорони здоров’я назвала проблему резистентності однією з 10 глобальних загроз здоров’ю населення, що стоять перед людством.


За оцінками експертів, до 2050 року одна смерть, пов’язана зі стійкістю до протимікробних препаратів, ставитиметься кожні 3 секунди.

varta1.com.ua: Новини