МОЗ заборонило проведення операцій у Центрі матері та дитини у Дніпрі, через смерть кількох пацієнтів

В лікарні троє людей померли та ще вісім постраждали після оперативних втручань

фото: Vgorode

Міністерство охорони здоров’я України зупинило дію ліцензій на проведення операцій у Міській багатопрофільній клінічній лікарні матері та дитини ім. проф. М.Ф. Руднєва у місті Дніпрі після низки смертельних випадків у медзакладі у серпні.

Про це повідомляє «Дзеркало тижня».

Згідно з наказом МОЗ від 31 жовтня 2023 року, ліцензія на оперативні втручання у лікарні припинена з 14 по 28 листопада та стосується таких напрямків діяльності, як дитяча хірургія, дитяча анестезіологія, хірургія та анестезіологія.

У пресслужбі Дніпровської міської ради зазначили, що  у лікарні поки не оперують, але надають послуги із консультування та амбулаторну допомогу. В разі необхідності проведення операції пацієнтів будуть переспрямовувати до інших лікарень міста.

У серпні цього року в Центрі матері та дитини ім. Руднєва уже зупиняли проведення операцій. Це сталось після того, як після хірургічних планових втручань вісім людей постраждали та ще троє померли після введеного наркозу та ненадання своєчасної реанімаційної допомоги.

Так, п'ять дорослих та шість дітей отримали тяжку побічну реакцію на медичні препарати, які застосовувалися під час проведення оперативних втручань. 11-річний хлопчик та двоє дорослих померли.

Як повідомляли рідні, померлому 11-річному Іллі Шишакову зробили нескладну косметичну операцію. Однак після операції стан дитини погіршився, а через певний час відмовили внутрішні органи.

На запит до МОЗ від 4.09.2023 з проханням прояснити ситуацію, міністерство через два тижні заявило, що  «за підсумками надзвичайної ситуації при МОЗ було створено комісію, яка проводить позапланову перевірку медзакладу, щодо дотримання ним Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики».

Висновки роботи комісії обіцяли оприлюднити згодом.

Тоді ж Держлікслужба заборонила використовувати у всіх медзакладах України низку препаратів, які ймовірно могли призвести до побічних реакцій у пацієнтів. Їх відправили на лабораторну перевірку та додаткову експертизу.

Також за фактом смерті пацієнтів у лікарні імені Руднєва правоохоронцями було відкрито два кримінальних провадження за статтями Кримінального кодексу України про неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником та фальсифікацію лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів.

«МОЗ не уповноважений коментувати перебіг слідчих дій та проміжні результати досудового розслідування, які проводять правоохоронні органи», - зазначили тоді у міністерстві.

Читайте також: у Тернополі під час лікування зубів у державній клініці померла дитина.

Однак через три місяці після інциденту офіційних роз'яснень щодо до ситуації так і не були оприлюднені, а згадані МОЗ препарати знов були закуплені лікарнею.

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий