Мозаїку «Море і риби» майже відновлено. Коли її відкриють для львів’ян

1
1

Відновлення мозаїки «Море і риби» на колишньому магазині «Океан», що на вул. Володимира Великого, 26, на стадії завершення. Як повідомив Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова з питань розвитку.



«Близько року тому всіх у Львові збентежила новина про руйнування мозаїки «Море і риби». І рівно рік тому ми розпочали дискусії, обговорення, як вийти з ситуації, що склалася. У результаті, вдалося переконати забудовника, і він погодився інвестувати у відтворення й відновлення мозаїки. Впродовж цього року, з перервами на зиму, тривали роботи. Було дуже ретельно вибрано камінці, відтворено структуру рельєфу», — розповів Андрій Москаленко.



За його словами, вже завтра планують зняти паркан, тож відтворену мозаїку зможуть побачити всі містяни.

Роботами з відновлення займався й очолював весь процес Остап Патик, мистецтвознавець, син Володимира Патика, автора мозаїки «Море і риби».

«У вересні 2019 року розпочався процес відновлення рельєфу — основи під мозаїку, а вже з весни цього року дотепер ми завершуємо цей проєкт. З мистецького боку ескіз повністю відтворений, бо є фотофіксація. Роботу виконували фахівці, і тому вона є реконструйована на 99 %», — розповідає мистецтвознавець.



Нагадаємо, 15 лютого 2019 року, були затверджені містобудівні умови та обмеження з реконструкції будівлі на вул. Володимира Великого, 26а, колишнього магазину «Океан». Забудовник декларував, що мозаїку «Море і риби» буде збережено. Тривалий час під час ремонтних робіт мозаїка зберігалася. Однак 18 липня стіну з мозаїкою зруйнували. Її залишилося приблизно 12 %.

Наступного дня, 19 липня, на засіданні виконавчого комітету містобудівні умови та обмеження були скасовані і було дано доручення ДАБІ у м. Львові, щоб провести перевірку робіт, які здійснювалися. До 31 липня тривала перевірка на об’єкті. За результатами перевірки були виявлені порушення. Інспекція склала відповідний протокол і наклала штраф у розмірі 90 тис. грн. У результаті публічних обговорень і перемовин, забудовник визнав свою провину і зобов’язався власним коштом відновити мозаїку.

varta1.com.ua: Новини