Може стати тенденцією: в одному зі штатів США підліткам заборонили реєстрацію у соцмережах

Дітям до 14 років заборонили мати свої акаунти

Фото ілюстративне

В одному зі штатів США, Флориді, губернатор штату Рон ДеСантіс у понеділок підписав суворі обмеження на використання дітьми соціальних мереж, на тлі національного поштовху до обмеження доступу неповнолітніх до онлайн-платформ через побоювання безпеки. Про це пише The Washington Post

Що передбачено цим законом

Новий закон забороняє дітям віком до 13 років створювати профілі в соціальних мережах і вимагає згоди батьків для тих, кому виповнилося 14 і 15 років. Платформи соціальних мереж повинні будуть видаляти наявні облікові записи дітей молодше 14 років, хоча власники облікових записів матимуть 90 днів. період для оскарження розірвання.

В разі, якщо платформи «свідомо чи з необережності» порушують закон, їм загрожує до 50 000 доларів США за кожне порушення в цивільному порядку. Законопроект також забороняє неповнолітнім відвідувати веб-сайти «порнографічного або сексуального характеру» та вимагає підтвердження віку для доступу до цих сайтів. Основні соціальні медіа-платформи, зокрема Instagram , Facebook і TikTok , вимагають, щоб користувачі досягли принаймні 13 років — ця вимога випливає з Правил захисту конфіденційності дітей в Інтернеті 1998 року , які забороняли збирати особисті дані дітей без згоди батьків. Однак опитування, опубліковане в 2022 році некомерційною дослідницькою організацією Common Sense Media, виявило зростання використання серед дітей віком від 8 до 12 років.

Хоча в законопроекті HB 3 не вказується, яких платформ соціальних медіа торкнуться зміни, у тексті зазначено, що він стосується сайтів, на яких витрачають понад 10 відсотків «щоденних активних користувачів віком до 16 років». в середньому 2 години на день» — а також ті, які мають «функції, що викликають звикання», такі як нескінченне прокручування та push-сповіщення.

Спікер Палати представників штату Флорида Пол Реннер (справа) сказав, що такі властивості, що формують звичку, «лежать в основі того, чому діти залишаються на цих платформах годинами й годинами поспіль», «штовхаючи їх у дуже, дуже темному напрямку»

Минулого року головний хірург США Вівек Х. Мурті попередив , що «використання соціальних мереж пов’язане зі шкодою для психічного здоров’я молодих людей». І його зловживання може збільшити ризик розвитку у дітей тривоги, депресії та харчових розладів.

Ці занепокоєння викликали низку законів, що стосуються використання дітьми соціальних медіа, які варіюються від заборон (наприклад, в Арканзасі та Юті) до зусиль, спрямованих на посилення медіаграмотності. Але поштовх до обмеження використання дітьми соціальних медіа походить здебільшого від законодавчих зборів штатів, які значно випередили федеральних законів у прийнятті законів у цій сфері.

Відповідно до підрахунку Національної конференції законодавчих органів штатів , цього року в 30 штатах очікують розгляду понад 140 законопроектів з цього питання. Згідно зі звітом Центру технологічної політики Університету Північної Кароліни , минулого року 13 штатів прийняли 23 закони про безпеку дітей в Інтернеті, які включали вимоги перевірки, надання більшого батьківського контролю та обмеження використання дітьми соціальних мереж.

Подібно до подібних законів, прийнятих в інших штатах, обмеження у Флориді, які набудуть чинності в січні, ймовірно, зіткнуться з негативною реакцією конституції через побоювання, що вони порушують свободу слова, і змусять компанії збирати ще більше даних, щоб переконатися, що діти не мають доступу їхні сайти. Федеральні судді тимчасово заблокували подібні закони в Арканзасі та Огайо від набрання чинності, посилаючись на побоювання, що вони можуть суперечити Першій поправці.

Керівник NetChoice, технологічної промислової групи, яка подала до суду, щоб заблокувати багато з цих заходів, назвав ініціативу Флориди «неконституційним законом», який «захистить рівно нуль жителів Флориди». 

«HB 3 змушує жителів Флориди передавати конфіденційну особисту інформацію веб-сайтам або втрачати доступ до критично важливих інформаційних каналів», — сказав Карл Сабо, віце-президент і головний юрисконсульт NetChoice, у заяві в понеділок після того, як ДеСантіс підписав закон.

Читайте також: в Комітеті Ради з питань свободи слова шукають шляхи блокування «Telegram»

Хоча прихильники законопроекту в понеділок передбачили неминучий судовий виклик, вони заявили, що нові обмеження можуть витримати судовий розгляд.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також