Можливі наслідки аварії на Запорізькій АЕС: у разі ураження ЗАЕС постраждає не лише Україна, а й росія та білорусь

До аварії може призвести пожежа, вибух або ураження снарядами, бомбами, ракетами

Фото: інформативне

Російські окупаційні війська обстрілюють із території окупованої Запорізької АЕС підконтрольні Україні населені пункти.

Водночас, окупанти наносять удари по самій ЗАЕС і погрожують її підірвати. Станція замінована.

Про можливі наслідки аварії на найбільшій в Європі Запорізькій атомній електростанції розповіли у Державній агенції з управління зоною відчуження, про це інформує Енергоатом у «Telegram».

Так, для оцінки можливих наслідків катастрофи на ЗАЕС фахівці відштовхувалися від наслідків аварії 1986 року на ЧАЕС: «На 4-му реакторі ЧАЕС було 2 дві тисячі паливних збірок, на ЗАЕС у шести реакторах й у сховищі відпрацьованого ядерного палива міститься до 18 тис паливних збірок (у 9–10 разів більше). Тобто наслідки аварії на ЗАЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж у 1986-му на ЧАЕС».

У разі катастрофи площа потенційної зони відчуження складе до 30 тис км² (як 10 Чорнобильських зон відчуження), а Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства. При цьому площа потенційної забрудненої території — до 2 млн км², а ступінь зараження інших територій України та Європи, росії та білорусі залежатиме від вітру.

«Кількість ліквідаторів може становити від 1 млн осіб, а загиблих — десятки тисяч, залежно від поточної кількості людей на території Запорізької області, кількість евакуйованих/відселених осіб — від 2 млн осіб. Також на неосяжну кількість років буде забруднена ріка Дніпро. Аварія може спричинити викид радіоактивного цезію-137 у кількостях, небезпечних для здоров’я людей, ґрунтів, водойм. Основна частина викидів припаде на Україну, але постраждають також ЄС, білорусь і росія», — написала Лала Тарапакіна, радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів.

До аварії може призвести пожежа, вибух або ураження снарядами, бомбами, ракетами.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також