Можна взяти матронім: в Україні хочуть дозволити змінювати по батькові

6947b04b-ee3e-491f-856e-28b657773fd4
6947b04b-ee3e-491f-856e-28b657773fd4

Депутати Верховної Ради України підготували законопроєкт, який може дозволити українцям змінювати по батькові, брати по матері чи зовсім відмовитися від прив'язки в повному імені до одного з батьків.

Як зазначили у сюжеті «ТСН», у багатьох країнах прив’язку до одного з батьків не використовують.

Повідомляється, що прецедент у Європейському суді та українському законодавстві створила Наталія Гарнага, яка народилася Володимирівною, а стала Юріївною. Її батько пішов із родини, коли їй було 12 років, після чого вона й захотіла змінити по батькові. Вона боролася за своє право в судах 10 років.

Норму про можливість самостійно без особливих причин змінювати по батькові прибрали із Цивільного кодексу від 2014 року. Задля досягнення своєї мети Наталя пройшла шлях від районного суду до Європейського суду з прав людини, де справа розглядалася шість років. У 45 років жінка отримала нове свідоцтво про народження та паспорт.

Для спрощення такої процедури депутати підготували законопроєкт, який дозволить самостійно обирати собі по батькові з 16 років. Депутати вже передали відповідний законопроєкт на розгляд до комітету Верховної Ради.

Зазначається, що проти нього виступають громадські організації, які захищають права батьків, аргументуючи тим, що ображені жінки можуть зловживати такою можливістю.

Крім того, депутати внесли ще декілька пропозицій, зокрема можливість брати по матері або і взагалі відмовитися від по батькові за зразком європейських країн.

varta1.com.ua: Новини