Ванда Горчинська: на 99-му році життя померла легендарна зв’язкова УПА з Тернопільщини

Її зрадила подруга, але дівчина — не зрадила Україну

Фото: інформативне

Сьогодні, 24 липня, померла добре знана зв’язкова УПА Ванда Горчинська на псевдо «Домовина» із Тернопільщини.

Про це у «Facebook» розповів журналіст та військовий Михайло Ухман.

Ванда Горчинська — легендарна зв’язкова УПА з Тернопільщини, сьогодні померла на 99 році життя!!!

Її постать — це уособлення правильної української молоді, коли для тебе країна в якій ти живеш — понад усе.

"Пані Ванда в одному із інтерв’ю розповідала, що для вступу в УПА, вони мали знати вірші Лесі Українки, Івана Франка, Тараса Шевченка. Порівняйте деяких сьогоднішніх народних депутатів — ці недоумки ледве державною мовою розмовляють.

Юна повстанка виконувала багато роботи в ОУН, проте, після невдалого замаху на офіцера НКВД, змушена була перейти в підпілля.

Одного дня, пані Ванда перебувала в домі своєї подруги Софії. Про те, що вона там знаходилася, майже не знав ніхто. Зранку Софія сказала, що іде на базар, а через деякий час в будинок завітали московити. Пані Ванда завжди тримала біля себе пістолет, але в той ранок його не стало, Софія вкрала зброю.

Пізніше Софію розстріляли — зрадників ніхто не любить — це урок для тих покидьків, хто слугував чи слугує тепер у російських окупантів. Пані Ванді після арешту, довелося пройти всі кола пекла.

Її били, знущалися морально і фізично, але пані Ванда витримала московську наругу і була відправлена на Сибір", — з тугою та захопленням написав журналіст.

"Про Ванду Горчинську за її життя встигли зняти документальний фільм. Я ж не встиг познайомитися з легендарною патріоткою України, вона не стала учасницею мого проекту — Шлях поколінь. Повномасштабна російсько-українська війна, зруйнувала всі плани.

Скільки залишиться живих повстанців після цієї війни — одному Богу відомо. Тому бережіть їх, шануйте, адже саме завдяки їхній боротьбі в минулому столітті, ми маємо можливість воювати за свободу тепер", — повідомив Ухман.

Життєвому шляху Ванди Горчинської присвятили фільм «Домовина», який 1 травня 2022 року презентувала команда ГО «Delirium».

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також