На Черкащині вбили дослідника історії Визвольної боротьби та підпалили хату-музей

Screenshot_1
Screenshot_1

У Городищі, на Черкащині, 11 червня, було вбито Андрія Тегерешвілі, поета, письменника, колекціонера і дослідника історії Визвольної боротьби. Після вбивства нападник підпалив хату-музей. Про це інформує “Козацький край”.



«Особливу увагу Андрій Захарович приділяв Визвольному рухові на Черкащині 1918–1932 року. Він перший підняв тему родини Блажевських (повстанських братів-отаманів — ред.), яка зараз описана в багатьох творах. Його матеріали використовували у своїх роботах відомі письменники й історики.

Об’їздив усю Черкащину, шукав могили загиблих учасників Визвольного руху і деякі йому таки вдалося знайти. Жив Андрій не в простому будинку, а в музеї. За десятки років він стару, ще батьківську хату перетворив на музей. Амфори з трипільської культури, кістки мамонта, знаряддя праці минулих століть, сорочки-вишиванки, вишиті рушники і різні цікаві експонати минулого століття, і сьогодення знайшли свої місцях у всіх кімнатах його хати.

Готував до друку свою нову книгу оповідань, — якщо людина талановита, то у всьому… З-під його пера виходила цікава коротка проза, насичена колоритними словами, які ми зараз мало вживаємо. Завжди ходив із записником і олівцем, почувши цікаве слово або думку — записував. Писав вірші, нестандартні й оригінальні.

До речі, я готував публікацію у газету з віршами місцевих поетів — там і його вірш є, не встиг віднести в редакцію, тепер буде публікація в наступних номерах »Вісника Городищини”. Мені не віриться, що прізвище автора вірша про собаку і реінкарнацію головного героя вірша в цю тварину буде у чорній рамці…
Андрій все життя присвятив пошукам і творчості. Він останній місяць дуже поспішав, ніби щось відчував. Готував до друку книгу, друзі і знайомі допомагали чим могли, листки паперу з розбірливим каліграфічним почерком переводили в електронний вигляд. Не встигли…”, — розповів городищенський поет Олексій Тичко

Підозрюваного у вбивстві вже затримано поліцією, мотиви вбивства, наразі, невідомі.

varta1.com.ua: Новини