На деокупованій Харківщині знайшли 22 катівні, людей вивозили катувати до РФ

Назвати загальну кількість людей, які пройшли через ці тортури, не можна, оскільки частина людей зараз перебувають у РФ

Фото: ілюстративне

Правоохоронці встановили на деокупованих територіях Харківської області 22 місця тортур.

Про це сьогодні, 20 жовтня, повідомив начальник Головного управління Національної поліції у Харківській області Володимир Тимошко на брифінгу.

«Встановлено 22 місця тортур. Ми встановлюємо за свідченнями свідків чи потерпілих людей, які через них пройшли», — повідомив Тимошко.

Він уточнив, що катівні, зокрема, знайдені у Вовчанську (2), Куп’янську (4), Шевченковому (2), Ізюмі (4), Козачій Лопані (3), Липцях, Великому Бурлуку, Пісках-Радьковських, Боровій.

За словами Тимошка, наразі назвати загальну кількість людей, які пройшли через ці тортури, не можна, оскільки частина людей зараз перебувають у РФ.

Начальник главку також повідомив, що поліція має інформацію про те, що окупанти також вивозили людей на територію РФ, катували їх там, а потім повертали в Україну.

«У них є місце в Шебекіному, де знаходяться наші військові та поліцейські полонені. Там вони також катували людей... Кілька днів тому ми вилучили тіло двох закатованих військовослужбовців. Їх ми точно знаємо, вивозили через Гоптівку у бік Бєлгорода, а повернули назад тіла. Тобто, швидше за все, мали місце тортури на території РФ. Є свідчення людей, які кажуть, що також тіла вивозили до РФ», — сказав Тимошко.

Він повідомив, що частина поліцейських, які залишалися на окупованих територіях, також пройшли через тортури. «У нас є працівники, які є потерпілими, яких катували, тримали у ямах», — зазначив начальник нацполіції.

Він також зазначив, що нині Державне бюро розслідувань оголосило про підозру 22 поліцейським, які перейшли на бік окупантів. Крім того, за його словами, з поліції звільнено 111 осіб, які, скориставшись дозволом вивезти сім’ї в перші дні повномасштабного вторгнення РФ, не повернулися на службу.

У свою чергу начальник Головного управління ДСНС у Харківській області Олександр Волобуєв повідомив, що за час окупації через тортури пройшли 15 його співробітників.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів