На Херсонщині почали збирати мул та сміття після підриву Каховської ГЕС

Працюють сапери, рятувальники, правоохоронці та волонтери

Фото: з відкритих джерел

На Херсонщині розпочали збирання сміття та мулу на територіях, де зійшла вода. Техніку і людей вже завезли, але роботи почнуться лише після обстеження території. Про це заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

У районах, що постраждали від повені, почали підраховувати збитки, а також з'ясовують, скільки осель відновленню не підлягає. Міністр повідомив, що держава відбудовуватиме житло. Газовики та енергетики взялися відновлювати комунальні послуги, а санітарні фахівці працюють, аби уникнути небезпеки зараження. Повідомляє ТСН.

“Тільки в Херсоні ми підготували 33 групи саперів, які будуть іти перед комунальниками, перед поліцією, перед працівниками служби безпеки, які будуть документувати відповідно, що відбулося на території Херсонської області”, - розповів міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Мор риби загрожує і водоймам Запоріжжя. Йдеться про Біленьківську, Долинську, Кушугумську громади та обласний центр.

Запорізькі посадовці вже заявили, що наслідки підриву Каховської ГЕС для екології України - катастрофічні. Міліють акваторії національного парку “Великий Луг”, розташованого в окупованому Василівському районі. Провести обстеження територій, які поки непідконтрольні Україні, неможливо.

Натомість фахівці щодня перевіряють плавні Хортиці. Наразі, кажуть в обласній військовій адміністрації, мору не фіксують, бо рівень води у Дніпрі після підриву дамби знижувався поступово.

“Якщо ми будемо спостерігати ризик задухових явищ, це Балабинська затока, по-перше, озера острова Хортиця, буде ухвалене рішення щодо меліоративного вилову водних біоресурсів для упередження їх замору”, - зазначив директор департаменту захисту довкілля Запорізької ОВА Сергій Карпій.

 

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів