На Київщині найближчі декілька місяців лісовими дорогами їздити не можна буде

Київську область продовжують очищати від вибухонебезпечних знарядь, які по собі залишили окупанти, йдеться в «ТСН».

Міни, ракети, снаряди — щодня наші сапери знешкоджують все те, чим мали вбивати українців. Торф’яники на Колонщині рясно всіяні обломками російського СУ-25, якого іще на початку війни, наші жорстко приземлили разом із його боєкомплектом. На його борту були величезні авіаційні бомби ФАБ-250, які російські нелюди кидали на мирні міста і селища на Київщині. Тепер піротехніки мають знищити все, що не вибухнуло.

Мінери обережно обкладають ворожі бомби вибухівкою та підводять дроти. Два ФАБи поклали у одну яму, іще один — в іншу. Підриватимуть їх порізно, аби зменшити силу вибуху, та навіть попри такі заходи, центр управління підривом - за добрих сотню метрів. Вибух від таких підривів надпотужний.

Хлопці тягнуть на утилізацію інші снаряди. Танковий вибухає він з пронизуючим тривалим звуком. Такого залізяччя тут чимало, адже в сусідній посадці понад місяць базувалася рективна і гаубична артилерія росіян. Обстрілювали мирні села по інший бік житомирської траси, били і забороненими касетними ракетами.

На покинутих позиціях чітко видно побут окупантів — бліндажі вириті абияк, без серйозного укріплення, зате всюди гори сміття від сухпайків і намародерині речі.

Що могли полишати за собою ці кяхтинці нині вишукують наші мінери. Крок за кроком обстежують найближчу польову дорогу на наявність протитанкових мін. Саме на такій тут поблизу нещодавно підірвалися лісники. Один загинув, інший — у лікарні. «Якщо він натикається на якийсь певний предмет, ми общупуємо навколо, визначаючи розмір його, після цього підкопуємо і міношукачем перевіряємо», — розповідають мінери.

Хлопці жартують, що вони люди повільні, але напористі, бо ця робота взагалі не терпить поспіху. Розмінування одного кілометру дороги приблизно займає 1 годину. «Хотілось би застерегти цивільне населення, обмежити виходи на пікніки. Дуже багато залишилось рештків боєприпасів і місць замінувань», — попереджають військові.

Нині лише на житомирському напрямку залишається нерозмінованими близько 70 відсотків території. Тому військові радять, найближчі кілька місяців  польовими та лісовими дорогами не їздити.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також