На Львівщині чоловіки платили значні суми за фальшиві документи для виїзду за кордон

У 41 такому кримінальному провадженні досудові розслідування завершені, обвинувальні акти скеровані на розгляд суду.

Фото пресслужба поліції Львівської області

Від початку війни правоохоронці Львівщини розпочали «102» кримінальних провадження за фактами підроблення документів, які дозволяють уникнути мобілізації у Збройні сили України з метою в подальшому виїхати за межі держави та за фактами незаконного переправлення осіб через державний кордон України. Про це повідомила пресслужба поліції Львівської області.

Один з таких випадків стався на Яворівщині.

32-річний мешканець Тернопільської області надав свої анкетні дані для виготовлення підробленого тимчасового посвідчення військовозобов’язаного, у яке були внесені відомості про непридатність до військової служби та зняття з військового обліку, що, у свою чергу, надає право на виїзд за межі України у період дії воєнного стану та звільняє від мобілізації на службу до Збройних Сил України.

За таку «послугу» чоловік заплатив 12 тисяч гривень.

Це підроблене посвідчення 20 березня чоловік пред’явив інспектору прикордонної служби на переході «Шегині» під час спроби перетину державного кордону України з Республікою Польща. Прикордонники виявили, що документ має ознаки підроблення та повідомили про подію поліцейських. Обвинувальний акт скерований на розгляд суду — максимальне покарання, що загрожує підозрюваному — обмеження волі на термін до двох років.

Також завершене досудове розслідування у кримінальному провадженні, відкритому за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 358 (пособництво у підробленні офіційного документа) Кримінального кодексу України та за ч. 1, ч. 4 ст. 358 (використання завідомо підробленого документу) Кримінального кодексу України.

Передано до суду ще один випадок стосовно 20-річного жителя Києва:

«Як встановили дізнавачі відділення поліції № 1 Яворівського районного відділу поліції, 20-річний мешканець міста Києва за винагороду у сумі 2 тисячі доларів США виготовив підроблений офіційний документ — тимчасове посвідчення військовозобов’язаного з відміткою про визнання непридатним до військової служби та з виключенням з військового обліку за станом здоров’я для мешканця міста Харків, віком 31 рік. 16 березня харків’янин пред’явив цей підроблений документ інспектору прикордонної служби на переході «Краковець» під час спроби перетину державного кордону України з Республікою Польща. Як і в попередньому випадку, інспектор, який виявив документ з ознаками підроблення, повідомив про подію поліцейських. Обвинувальний акт скерований на розгляд суду — максимальне покарання, передбачене санкціями статей — обмеження волі на строк до двох років», — повідомили у поліції.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена