На Львівщині зафіксували два випадки ботулізму

Зараз люди лікуються в стаціонарі

Двоє людей на Львівщині захворіло на ботулізм  і зараз перебувають на стаціонарному лікуванні в медзакладах Львівщини. Про це розповіла керівниця Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталія Тімко-Іванченко, пише «Тvoemisto.tv».

Загалом, від початку цього року на гостре токсико-інфекційне захворювання ботулізм, причиною якого найчастіше стають продукти домашнього консервування, занедужало семеро людей.

Як зазначає медик, з усіх випадках захворіли на ботулізм дорослі люди. У п’яти випадках пацієнти вживали домашні м’ясні тушонки, а в одному — домашню ковбасу.

Ботулізм — це харчове отруєння, що зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Захворювання може призвести до неприємних наслідків, але якщо дотримуватись простих харчових правил, ботулізму у більшості випадків можна уникнути.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування — м’яса, риби, рідше — овочі.

Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки).

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Основними симптомами ботулізму є:

  • нудота;
  • блювота;
  • характерний біль у животі;
  • рідке випорожнення без патологічних домішок;
  • порушення зору (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів);
  • спрага;
  • сухість слизових оболонок;
  • розлад ковтання;
  • може змінитися тембр голосу;
  • сильний біль голови.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.

Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).

Раніше повідомлялося, що мешканка Львова після вживання рибної консерви захворіла на ботулізм.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена