На Львівщині 26-річний військовослужбовець отримав 7 років в’язниці з конфіскацією майна

Військовослужбовець допомагав людям незаконно виїхати за кордон

Трускавецький міський суд Львівської області визнав 26-річного військовослужбовця винним в організації незаконного переправлення особи через державний кордон України.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 10 жовтня.

У листопаді 2023-го чоловік через спільного знайомого познайомився із обвинуваченим, про якого говорили, шо він допомагав людям виїхати за кордон.

При зустрічі військовослужбовець, начебто, сказав, що за кордон можна виїхати, якщо передати 6000 доларів. Спочатку слід було заплатити 2300 доларів і військова-лікарська комісія без присутності чоловіка визнає його непридатним до військової служби за станом здоровʼя, у військовому квитку поставлять відмітку. Клієнт мав виїхати з країни і пізніше передати решту коштів.  Після цього йому пів року не можна було повертатися в Україну. На запитання скільком людям він допоміг таким чином перетнути державний кордон обвинувачений відповів, що таких осіб 13-15.

Співрозмовник звернувся до правоохоронних органів і під їх контролем передав першу частину грошей. 

Військовослужбовця затримали на гарячому. На руках він мав сліди речовини, якою позначали кошти. У судовому засіданні не визнав вину і стверджував, що свідок був винен гроші його знайомому. Начебто ця історія з допомогою у виїзді за кордон була вигадана, щоб все-таки забрати в боржника гроші.

Але така версія подій не підтверджувалася доказами. Заявник показав правоохоронцям листування з обвинуваченим у Signal. Зокрема, голосове повідомлення обвинуваченого: «Дивись, по твоєму питанню, 2300 у четвер і документи тоже!». Записами негласних слідчих (розшукових) дій підтверджуються зустрічі свідка та обвинуваченого і обговорення деталей злочину. Ніяких ознак провокації або підбурювання у спілкування не вбачається.

Голова і секретар військово-лікарської комісії у судовому засіданні говорили, що ніяких домовленостей із обвинуваченим не мали. Голова пригадала, що раніше він сам проходив у них комісію.

Підсудний раніше не кримінальної відповідальності не притягувався, утримує неповнолітню дитину. Він служив у військовій частині водієм польової лазні взводу забезпечення роти матеріального забезпечення. За місцем військової служби характеризується нейтрально.

Суд призначив покарання — 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна. До набуття вироком законної сили обвинувачений залишається на волі, маючи запобіжний захід у вигляді застави в 134 тис. грн.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі