На Львівщині під час розкопок науковці виявили пам’ятки ХІІІ століття

Розкопки можуть спростувати радянську історичну теорію

Археологічна експедиція відбувається у селі Ілів, що на Стрийщині. Наразі науковці досліджують городище на горі Печера. Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

За місяць досліджень археологи виявили близько 20 об’єктів: господарські ями, наземну стовпову конструкцію, заглиблені житла із печами-кам’янками, датовані ХІІІ століттям. Загалом науковці дослідили п'ять розкопів площею 220 м2.

Як розповідають археологи, існує радянська концепція, яка стверджує, що захід України був провінцією, а населення до ХІІІ ст. було язичницьким. Також вважалося, що пам’ятка в Ілові — це городище-святилище, де був розташований п’єдестал для ідола.

Проте дослідник Андрій Гавінський зазначає, що функція городища була у захисті населення: «Ми підозрювали, що функціональне призначення городища є оборона, захист місцевого населення від певної загрози. За два польові сезони нам максимально вдалося дослідити дитинець цієї пам’ятки. Він мав чітку систему забудови, яка була спланована по периметру, а центральна частина залишалася вільною».



Читайте також: Коли вимикатимуть світло у Львові та області 5 вересня

Це друге поселення трипільської культури на теренах Львівщині. Схоже є у Винниках, яке також розташоване на високій горі.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також