На Львівщині готові лікувати домашніх деспотів

despot
despot

Порівняно з минулим роком, кількість звернень потерпілих від домашнього насильства у Львівській області зросла на 55 відсотків, повідомляє директор департаменту соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації Наталя Кузяк.

«Загальна кількість цьогорічних звернень – понад п’ять тисяч. З них від жінок – 4 651, від чоловіків – 373, від дітей – 33. – За інформацією поліції, яка обліковує кривдників, таких звернень є 4602. За систематичне вчинення домашнього насильства слідчі розпочали 83 кримінальні провадження», – говорить вона.

Водночас Наталя Кузяк вважає, що випадків домашнього насильства є значно більше. Але не всі готові зізнаватися в цьому. Хоча на Львівщині робиться все, аби захистити жертв від насильства.

Ще у 2017 році в районах області, де фіксували найбільшу кількість домашнього насильства, за кошти ООН створили мобільні бригади.

«На сьогодні у нас є сім таких бригад. Чотири, які фінансувалися за кошти фонду, та три нові. Ці три нові створені та фінансуються за кошт місцевих бюджетів Львова, Новострілищанської ОТГ та Яворівської райради. До складу бригад входять психологи та соціальні працівники, які допомагають родинам, що постраждали від домашнього насильства», – пояснює директор департаменту соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації.

Під опікою психологів та працівників соціального захисту з мобільних груп зараз перебувають 160 дітей. А всього за рік до них за психологічною підтримкою зверталися понад тисячу разів. Також, за її словами, у Львівській області готові надавати допомогу з кривдниками, які вчиняють домашнє насильство. Щоправда, аби допомогти особі, яка ображає своїх рідних, і навчити її мирно жити в родині, потрібно, щоб кривдник добровільно звернувся за допомогою. Це має бути схожим на те, як лікують від алкоголізму осіб, які самі зголосилися.

« Ми працюємо завжди з жертвою. Ми вночі забираємо жінку з дітьми. А кривдник залишається вдома і добре себе почуває. Тому ми ініціювали створення такої допомоги. Але я не впевнена, чи цією послугою хтось скористається. Тому що кривдник має сам зголоситися, аби скористатися такою програмою реабілітації. Або його мають скерувати за рішенням суду. Тому ми скерували у судові інстанції інформацію, що у нас є така програма», – каже Наталя Кузяк.

varta1.com.ua: Новини