На Львівщині, внаслідок отруєння чадним газом, загинуло 9 осіб, з них 1 дитина

1-3
1-3

З початку 2019 року, на території області зафіксовано 80 випадків отруєння чадним газом, внаслідок яких 9 осіб загинуло (з них 1 дитина) та 177 осіб було госпіталізовано (з них — 59 дітей). Таку сумну статистику повідомили у департаменті цивільного захисту населення Львівської ОДА.

99 % таких випадків припадає на холодну пору року, коли населення обігріває квартири та будинки автономними системами опалення.

«Виконання нескладних правил техніки безпеки допоможе зберегти здоров’я та життя Вам та Вашим близьким», — нагадують у відомстві.

У побуті чадний газ є продуктом неповного згорання палива — вугілля, газу, бензину. Найбільша небезпека отруїтися чадним газом існує у помешканнях, що опалюються автономно природним газом, дровами чи вугіллям.

Чадний газ неможливо відчути або побачити, оскільки він не має ні смаку, ні запаху, ні кольору, не є подразнюючим. У той же час він легко змішується з повітрям, а також без перешкод розповсюджується.

На присутність чадного газу можуть вказувати кіптява, задимленість, жовтий колір полум’я.

Потрапляючи в кров людини, чадний газ зв’язується з гемоглобіном, утворюючи сполуку, яка блокує передачу кисню до тканин організму. Як наслідок — виникають біль голови, задуха, стук у скронях, запаморочення, біль у грудях, сухий кашель, нудота, блювання, зорові та слухові галюцинації, підвищений артеріальний тиск. У важких випадках — параліч, судоми, втрата свідомості та, як наслідок, смерть впродовж 3 хвилин.

Щоб уникнути отруєння чадним газом забороняється:
— знаходитися тривалий час у приміщенні, де працює газова колонка або котел;
— опалювати квартиру з допомогою газової плити або духовки;
— готувати їжу при одночасній роботі всіх 4–5 включених конфорок газової плити;
— обігрівати приміщення з допомогою печі, в якій є щілини;
— закривати заслінку печі, поки триває процес горіння;
— залишати розтоплену піч без контролю (на ніч);
— тривалий час знаходитися в гаражі, якщо включено двигун автомобіля та зачинено всі вікна і двері;
— виконувати самостійно будь-які роботи з газовими та вентиляційними системами і пристроями.

Натомість необхідно:
— не рідше одного разу на 3 місяці перевіряти справність вентиляції в кухні та ванній кімнаті (наприклад, за допомогою листочка паперу або полум’я свічки);
— не рідше одного разу на рік запрошувати представника компанії-постачальника газу для контролю стану газової колонки, котла та плити;
— вимагати від балансоутримувача будинку проводити профілактичні огляди димоходів не рідше одного разу на рік (для димоходів опалювальних печей, газових водонагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно. Для обладнання, яке працює постійно — два рази на рік);
— регулярно провітрювати квартиру.

Також, дієвим способом вберегти себе та своїх рідних від отруєння чадним газом є встановлення в помешканні побутового датчика-сигналізатора чадного газу.

При отруєнні чадним газом необхідно:
— викликати швидку допомогу;
— вивести (винести) отруєну людину з приміщення, насиченого чадним газом;
— перевірити у непритомної людини прохідність дихальних шляхів (очистити ротову порожнину від виділень, мокроти, блювотних мас);
— непритомну людину покласти на бік у безпечній позі, слідкувати, щоб голова не була закинута;
— дати постраждалому кисень (забезпечити доступ свіжого повітря, відкрити вікно);
— при відсутності дихання провести штучне дихання;
— при відсутності ритмічної серцевої діяльності — непрямий масаж серця.

varta1.com.ua: Новини