На полицях українських магазинів виявили морозиво з небезпечною речовиною

Її не має бути у складі продукту

Фото ілюстративне

На полицях українських магазинів виявили небезпечне для здоров’я французьке морозиво «Häagen-Dazs». Про це попереджають фахівці Головного управління Держпродспоживслужби Закарпаття, з посиланням на Європейську систему швидкого сповіщення про харчові продукти та корми (RASFF).

У морозиві знайшли небезпечну речовину — етиленоксид — це безбарвний газ.

Зазвичай цю речовину використовують у медицині для дезінфекції інструментів. 

Під час вдихання газу виникає гостре отруєння, що провокує нудоту, блювання, неврологічні захворювання, бронхіт. Контакт речовини зі шкірою або слизовою оболонкою викликає подразнення.

Морозиво продавали у магазинах на Закарпатті, у Тернополі, Одесі, Полтаві та в деяких інших містах країни. Держпродспоживслужба вимагає вилучити продукцію з обігу. Своєю чергою, покупців просять повідомляти відповідні органи, якщо вони побачать морозиво у магазинах.

До слова, у червні таку ж речовину виявили у морозиві "Mars Wrigley Confectioner, що також виробляється у Франції. Продукт вилучили з магазинів у Швеції, Хорватії, Фінляндії, Німеччині, Польщі, Данії, Іспанії.

Для довідки: Оксид етилену (EtO) — це промисловий хімікат, який використовується для стеризизації медичного приладдя, зменшення забруднення прянощів та виробництва інших хімікатів. Чистий EtO при кімнатній температурі є безбарвним газом, а при температурі –47 °С — рухомою безбарвною рідиною. EtO зазвичай продається змішаним з іншими хімікатами та використовується з дозволу агентства з охорони навколишнього середовища (EPA) у США з 1940 року.

Нагадаємо, раніше відбулося масове отруєння людей у львівському ресторані.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена