На скільки подорожчають бензин та дизель в Україні

Підвищення цін вже неминуче

ФОТО: ілюстративне

За декілька тижнів на українських АЗС на пальне підвищаться ціни. Зниження видобутку нафти та зростання її вартості підштовхнуть вгору ціни на українських АЗС щонайменше на 2 грн.

Про це повідомив власник компанії «Прайм» та однойменної мережі АЗС Дмитро Льоушкін.

Він зазначив: підвищення цін «вже неминуче».

«На горизонті зростання цін на пальне. Це вже неминуче. Нафта летить вгору — на тлі скорочення її видобутку. Газойль тестує літні піки. Почалося все це з приходом жовтня. І щойно до АЗС доїде жовтневий ресурс, то щонайменш +2 грн він коштуватиме», — йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується: окрім зростання вартості нафти, на подорожчання автопалива в Україні вплинуть і інші чинники. Зокрема:

  • повернення часткового акцизу;
  • зростання щільності через похолодання — «адже паливно-мастильні матеріали купуються в тоннах, а продаються в літрах: і ось цих самих літрів у тоні поменшає»;
  • відсутність на ринку морозостійкого дизеля — «все, що їде з Європи, не готове до нашого клімату».

«Того, що не мерзне, зараз немає і цієї зими точно не буде. Решту при –15 можна буде відвантажувати лопатами, бо все запарафіниться», — резюмував Льоушкін.

На подорожчання автопалива очікує і член Комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Сергій Нагорняк. При чому теж у межах 2 грн.

«Якщо і буде підвищення, то дуже незначне. На рівні гривні-двох, не більше», — зазначив він.

При цьому він наголосив: повернення акцизу на пальне суттєво не змінить його ціну, тому що насьогодні маржинальність досить непогано зберігається у операторів. «На всіх заправках пальне є у достатній кількості», — сказав нардеп.

Нагадаємо, експерт з питань енергетики розповів, що цієї зими чекає українців.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк