На Закарпатті дівчина отруїлася мухоморами

59776a1c1b08c-2706-35-1200
59776a1c1b08c-2706-35-1200

Нещодавно, 25 вересня, на диспетчерський пульт екстреної медичної допомоги надійшло повідомлення про випадок гострого отруєння, пише «Голос Карпат».

Юнак, який телефонував, повідомив що його подруга — 20-річна М. скаржиться на різке запаморочення, судоми та погіршення загального стану. Бригада «швидкої» забрало постраждалу прямо з траси, неподалік від санаторію «Карпати».

Медики надали першу допомогу дівчині і транспортували її до Свалявської міської лікарні.

З’ясувалося, що отруєння спричинили звичайні мухомори. Молоді люди таким чином вирішили розважитися і випробувати галюцегенні властивості цієї рослини. І тільки своєчасне звернення на 103 та допомога медиків врятували життя дівчині, — повідомили медики.

Загалом, з початком грибного сезону, екстрена медична допомога виїжджала вже тричі на виклики, пов’язані із отруєннями грибами: у Рахівському районі, с. Ясіня (34-річний чоловік) та в Ужгородському р-н, с. Руські Комарівці — отруїлася родина, з яких двоє дітей.

Нагадуємо симптоми та алгоритм дій у разі отруєння грибами.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і впродовж декількох днів:
— нудота;
— блювота;
— різкий біль у животі;
— діарея;
— запаморочення;
— підвищення температури тіла;
— зниження пульсу;
— задуха;
— судоми;
— відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
— марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога у разі отруєння грибами:
— терміново телефонуйте до «швидкої» —номер 103;
— промийте шлунок простою водою;
— дотримуйтеся постільного режиму;
— пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
— прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.