На Закарпатті почали видавати дозволи на перебування у зоні вздовж державного кордону

Хто його має отримати

ФОТО: ілюстративне

Голова Ужгородської районної державної адміністрації Юрій Гузинець заявив, що в Ужгородському районі Закарпатської області почали видавати дозволи на перебування у межах 5-ти кілометрової зони вздовж державного кордону. 

Він повідомив, що постанова, якою визначено порядок в’їзду, перебування, проживання, проведення робіт і пропуск у прикордонну смугу, вже набула чинності. 

За його словами, його мають отримати жителі Ужгородського району, які проживають, в'їжджають, ведуть певні роботи або пересуваються на території у межах п'яти кілометрів від лінії кордону.

 До цієї зони відносяться наступні населені пункти: Ужок, Волосянка, Верховина Бистра, Лубня, Загорб, Стужиця, Домашин, Сіль, Княгиня, Стричава, Забрідь, В. Березний, М. Березний, Завосино, Новоселиця, Камʼяниця, Гута, Невицьке, Оноківці, Ужгород, Сторожниця, Тарнівці, Ботфалва, Шишлівці, Батфа, Палло, Галоч, Паладь-Комарівці, Малі Селменці, Сюрте, Тийглаш, Соломоново, Чоп, Тисаашвань, Червоне, Тисауйфалу, Есень, Саловка, Петрівка.

Однак чиновник наголосив, що самі населені пункти не входять до прикордонної смуги, навіть якщо вони розташовані в межах п’ятикілометрової зони. Тому для поїздки туди дозвіл не потрібен.

«Тому, якщо ваша бабуся живе в селі, де в межах п’яти кілометрів кордон, то вам не потрібен дозвіл, щоб приїхати до неї у гості, а ось якщо захочете піти з бабусею у ліс по гриби, тоді цей дозвіл потрібен», - розповів Гузинець.

Для отримання дозволу необхідно подати копії паспортних даних та заяву, у якій вказати, для чого потрібен документ. Звернення щодо отримання дозволу можна подавати як у письмовій, так і в електронній формі. Його видаватимуть впродовж десяти робочих днів після подачі документів.

Як зазначив Гузинець, дозвіл видаватиметься на рік. Однак для жителів прикордонної смуги він буде безстроковий, щоб вони мали можливість пересуватися всередині п’ятикілометрової зони й за межами населених пунктів. Це діє за умови, якщо люди там фактично проживають.

За перебування в прикордонній смузі без відповідного дозволу передбачена адміністративна відповідальність, а саме: накладання штрафу на громадян у розмірі від 850 до 1700 грн, на посадовців від 1700 до 2550 грн.

Читайте також, жителі прикордоння Львівщини обурені: в низці сіл люди виступають проти введення спецдозволів 5-ти кілометрової зони (ВІДЕО)

Дозвіл не потрібен тим, хто їде до пункту пропуску, щоб потрапити до іншої країни.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також