Набрала чинності нова постанова, яка регламентує оформлення та отримання документів українцями, які перебувають за кордоном

Чоловіки призовного віку зможуть отримати закордонний паспорт за межами України

фото: Наталка Волосацька / джерело фото: Радіо Свобода

30 червня 2024 року набрала чинності нова постанова, яка регламентує оформлення та отримання документів українцями, які проживають за кордоном.

Як повідомляє Радіо Свобода, це продовження дії експериментального проєкту затвердженого Кабінетом Міністрів України для надання адміністративних послуг українцям за кордоном, який влада України запровадила після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

У затвердженій урядом постанові №648 йдеться про те, що чоловікам призовного віку, які перебувають за межами України, для оформлення паспортів, як внутрішнього, так і для виїзду за кордон, необхідно буде надавати оновлені облікові дані.

«Оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється за умови наявності у зазначених осіб військово-облікових документів. Перевірка дійсності військово-облікових документів проводиться відповідно до законодавства», – йдеться у постанові.

При чому у постанові не вказуються жодні відомості про те, що для отримання закордонного паспорта чоловікам призовного віку потрібно буде повертатися в Україну.

Раніше 23 квітня 2024 року Кабмін ухвалив постанову, яка вносила зміни у експериментальний проєкт з надання послуг українцям закордоном, який скасовував доставлення закордонних паспортів чоловікам призовного віку за межі України.

За готовими документами, згідно з постановою №443, потрібно було повертатися до України. Постанова ж, яка набрала чинності від 30 червня 2024 року, зі слів юристів, не містить жодної інформації про це.

«В постанові про заборону нічого не сказано. Так само як і в тексті закону № 11017, який вносить зміни до певних процедур оформлення документів в тому числі для паспортних документів для громадян України закордоном – вони не передбачають того, що документи можуть бути отримані лише в Україні.

Вони навпаки описують строк передачі цих документів закордоном, строк зберігання їх закордоном в дипломатичній установі або ж в ДП «Документ», строк їхнього зберігання в міграційній службі», – розповів у коментарі Радіо Свобода юрист практики міжнародної міграції Олександр Федорцов.

Зі слів правника, чітке роз’яснення строків оформлення документів мало б розморозити процес видачі документів громадянам, які замовляли паспорти протягом 2024 року і досі не змогли їх отримати.

 «Ці паспорти, які були подані протягом всього 2024 року й так і не доставлені закордон – мають бути все-таки передані для їхнього отримання. Нині ж всі паспорти по чоловіках з лютого місяця, майже жоден не був доставлений для видачі. Хоча вони могли бути готові ще до травня», – продовжує юрист.

Зі слів Федорцова ДП «Документ» після призупинення видачі готових паспортів чоловікам призовного віку закордоном у ДП «Документ» кілька разів робили роз’яснення, що ті документи, які були оформлені до вступу в силу закону про мобілізацію, видаватимуть без необхідності пред’явлення оновлених облікових даних. Тепер же, зі слів юриста, ймовірніше за все, без оновлених даних чоловікам навряд видаватимуть вже готовий закордонний паспорт.

«Нині ж цією постановою №648 не передбачено того, щонайменше прямо не написано, що людям, які подали заявки на паспорти до вступу в силу закону про мобілізацію, не потрібно оновлювати військово-облікові дані для отримання документа. Там зазначено, що при отриманні і подачі, тобто при зверненні – потрібно пред’являти військово-обліковий документ», – розповів Федорцев.

Нині за кордоном працюють 12 центрів ДП «Документ»: у Польщі (Варшава, Краків, Вроцлав, Ґданськ), Німеччині (Берлін, Кельн, Мюнхен), Іспанії (Мадрид, Валенсія), Чехії (Прага), Словаччина (Братислава) та Італії (Мілан).

Оформлення паспорта громадянина Україна закордоном та інші послуги

Незначні зміни торкнулися й оформлення внутрішнього паспорта. Зокрема вони стосуються громадян, які перетнули кордон України після 24 лютого 2024 року і яким на той час не виповнилося 18 років.

Перелік послуг які надаватимуться українцям закордоном у ДП «Документ» згідно нової постанови Кабміну:

оформлення паспорта громадянина України вперше після досягнення 14-річного віку;

набуття особою громадянства України відповідно до статті 7 Закону «Про громадянство України» (тобто, набуття громадянства за народженням, наприклад, коли батьки є громадянами України);

оформлення особі, яка виїхала за межі України з 24 лютого 2022 р., паспорта громадянина України вперше після досягнення 18-річного віку, зокрема без подання документів з фотозображенням особи, виданих уповноваженими органами, установами, організаціями. При цьому факт виїзду особи за межі України з 24 лютого 2022 р. має бути підтверджений документами з відміткою про перетинання кордону країни перебування або іншими документами, що підтверджують такий факт;

втрати або викрадення паспорта громадянина України;

оформлення паспорта громадянина України особі, яка постійно проживає за кордоном.

Нова постанова тимчасова й, зі слів Федорцева, створена для «регламентування роботи ДП «Документ» закордоном». Вона діятиме до вступу в силу закону 11017 про внесення змін до деяких законів України щодо надання окремих адміністративних послуг громадянам України, у тому числі за кордоном. Зі слів юриста, цей закон вже підписаний президентом України Володимиром Зеленським та має вступити в силу приблизно через 2 місяці.

 

varta1.com.ua: Новини

Наталя Андрійчук

Читайте також