НАБУ та САП повідомили про підозру в незаконному розкраданні коштів особам, задіяним у корупційній схемі "Укрзалізниці"

4q2a1250_7
4q2a1250_7

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомили трьом особам про підозру у незаконному відчуженні 20 млн грн, що підлягали конфіскації.

«2 жовтня 2019 року, детективи Національного бюро, під процесуальним керівництвом прокурорів САП, повідомили трьом особам про підозру у незаконному відчуженні 20 млн грн, на які, за рішенням слідчого судді, було накладено арешт та які, за іншим рішенням суду, підлягали конфіскації в дохід держави», — повідомляє пресслужба НАБУ в середу.

Зазначається, що йдеться про двох директорів і бухгалтера комерційних компаній, задіяних в одній із корупційних схем на ПАТ «Укрзалізниця».

Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 388 КК України (незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт, заставленого майна або майна, яке описано чи підлягає конфіскації).

Так, улітку 2016 року НАБУ і САП викрили схему, за якою державне підприємство «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України» (наразі - філія «Центр управління промисловістю» ПАТ «Укрзалізниця») упродовж 2014–2016 рр. закуповувало шпали та бруси за цінами на 80 % вищими за середньоринкові. Закупівлі здійснювали через низку комерційних компаній, підконтрольних особі, яка в подальшому виконувала обов’язки директора філії, в результаті чого «Укрзалізниця» незаконно переплатила понад 13 млн грн.

Пізніше один із керівників цих компаній визнав свою провину. Обвинувальний вирок передбачав конфіскацію в дохід держави 20 млн грн.

Слідство ініціювало накладення арешту на кошти компаній, задіяних у корупційній схемі. Йшлося про понад 20 млн грн, які мали забезпечити відшкодування збитків. Однак представники компаній незаконно привласнили заарештовані кошти на користь третіх осіб.

«Про факт незаконного відчуження 20 млн грн детективи НАБУ та прокурори САП дізналися лише після отримання повідомлення від Державної виконавчої служби про неможливість виконання вироку суду в частині конфіскації на користь державного бюджету України коштів через їх відсутність на рахунках підприємств», — підсумували в НАБУ.

varta1.com.ua: Новини