Нардеп ініціює зміну «мовного закону» у сфері обслуговування

Хоче дозволити обслугоування не лише державною мовою

Народний депутат Георгій Мазурашу (фракція «Слуга народу») пропонує Верховній Раді внести зміни до закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та дозволити приватним підприємцям та фізичним особам – підприємцям (ФОП) використовувати у сфері обслуговування не лише державну мову.

Такий законопроект №9178 зареєстрований у парламенті 3 квітня.

Автор пропонує внести зміни до статті 30 зазначеного закону, передбачивши, що держмова має стати базовою мовою обслуговування споживачів в Україні.

На думку Мазурашу, українську слід залишити обов'язковою лише для підприємств, установ та організацій державної та комунальної форм власності, тим самим виключивши з переліку приватних підприємців та ФОП.

Згідно із законопроектом, стаття 30 «мовного» закону може бути доповнена новою нормою. Так, підприємства, установи та організації всіх форм власності, ФОП та інші суб'єкти, які обслуговують споживачів, які використовують для цього не лише державну мову, будуть зобов'язані встановити на вході до приміщення або безпосередньо у місці здійснення відповідної діяльності табличку (наклейку) з інформацією про мови обслуговування (список мов, якими здійснюють обслуговування).

Такі зміни, на його думку, сприятимуть консолідації та розвитку української нації, самобутності корінних народів та нацменшин, як це зазначено у статті 11 Конституції України.

Їхню необхідність він обґрунтовує тим, що у статті 10 Основного закону йдеться, що «в Україні гарантується вільний розвиток, використання та захист російської, інших мов національних меншин України», а стаття 5 Рамкової конвенції про захист національних меншин передбачає створення необхідних умов для представників нацменшин мати можливість зберігати та розвивати свою культуру та основні елементи самобутності, зокрема мову.

Мазурашу переконаний, що практично обов'язкове обслуговування споживачів держмовою торкається дуже чутливої ​​теми – використання мов корінних народів та нацменшин в Україні.

"Для того, щоб уникнути непотрібної зайвої соціальної напруги навколо питання про можливість використання інших мов, крім державної, у сфері обслуговування, та враховуючи позицію багатьох представників національних меншин, прийнятним та мудрим компромісом виглядає збереження обов'язковості обслуговування українською мовою в частині всіх суб'єктів господарювання державної та комунальної власності, а в приватному секторі нехай все балансує економіка, попит та пропозиція”, – йдеться у пояснювальній записці.

Читайте також: з'явилося ще одне відео конфлікту в Хмельницькому

Нардеп підкреслює, що примус, як правило, викликає протидію та зворотну реакцію.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт