Нардеп пояснив, чому в Україні мобілізують громадян до 25 років

Наразі у Раді напрацьований законопроєкт щодо цього питання

В Україні заборонено мобілізувати призовників з 18 до 25 років. Однак наразі є деяка кількість громадян до 25 років, які, до прикладу, відслужили строкову службу та були призвані у 20-21-22 роки або ж закінчили військову кафедру і також призивалися.

Секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко висловився стосовно мобілізації громадян до 25 років. Нардеп зазначив, що в парламенті зараз розбираються із цим питанням.

  Мовиться, зокрема, про українців до 25 років, які до ухвалення закону про мобілізацію, були обмежено придатні у воєнний час, а також непридатні у мирний час. Однак це питання не стосується призовників.

«Є ця категорія людей, які отримали, наприклад, в 20 років військовий квиток, що він обмежено придатний під час воєнного стану, а непридатний під час мирного, і в армію на строкову службу він не піде… Але коли він отримує військовий квиток, він стає військовозобов'язаним. І у нас ці категорії не мінялись. У нас були військовозобов'язані й призовники. І після того, як був прийнятий закон, нічого ж не змінилося: вони були військовозобов'язані, вони продовжували йти в Збройні сили. І тут це питання поставило суспільство. Деякі народні депутати, як [Олексій] Гончаренко, написали зміни до законодавства, щоб таких людей не призивати. Хоча вони є військовозобов'язаними згідно законодавства», - пояснив Костенко.

За словами депутата, наразі в комітеті щодо цього питання напрацьований законопроєкт, який у понеділок буде розглянуто. 

 «У цьому законопроєкті буде історія заборони призову ось цих військовозобов'язаних, і норма про те, що якщо такі люди потрапили на фронт в цей період, в них буде право на звільнення. Зараз ми розглядаємо таке питання. Це не колізія, так було і до. Люди мали статус військовозобов'язаних, вони прийшли і взяли військовий квиток. А якщо ти військовозобов'язаний, ти призовний під час дії воєнного стану. Це не була колізія, це була норма ще до закону про мобілізацію», - наголосив нардеп.

У відповідь на це журналістка Radio NV підкреслила, що цю норму не виправили та не зіставили відповідно до нового закону про мобілізацію, адже у квітні 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон, в якому йдеться про те, що мобілізовувати під час війни можуть лише з 25 років. 

Водночас Костенко зазначив, що були пропозиції, аби взагалі не призивати людей до 25 років.

Читайте також: Генштаб дозволяє мобілізацію військовозобов'язаних поза ТЦК

«За вашими словами, ми могли б це виправити і, наприклад, не призивати людей взагалі до 25 років, і такі пропозиції теж були. Наприклад, офіцерів, які зараз навчаються в вищих навчальних закладах, офіцерів-курсантів, або тих, хто служили. Ми повністю ці категорії, якщо йти за вашою логікою, могли б взагалі прибрати, зокрема молодших офіцерів, командирів взводів, командирів рот, які зараз кістяк [армії]. Тому це просто категорія військовозобов'язані. Зараз вирішили замінити норму обмежено придатні, щоб ці люди не були призвані. Але у нас вже і немає такого поняття, як обмежено придатні. У нас зараз вже є придатний і непридатний», - нагадав політик. 

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також