Нардеп пояснив, хто з жінок має стати на військовий облік

З 1 жовтня певні жінки мають з’явитися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки

ФОТО: ілюстративне

Наразі парламент не планує розширювати перелік спеціальностей, які мають жінки, для обов’язкової постановки на військовий облік. Про це сказав народний депутат, член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський, пише прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Він нагадав, що минулого року Верховна Рада ухвалила зміни до закону про мобілізаційну підготовку й мобілізацію, відповідно до якого жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають обов’язковому військовому обліку. Він зазначив, що з 1 жовтня такі жінки мають з’явитися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки і пройти всі необхідні процедури.

Веніславський пояснив, у випадку, коли стан здоров’я дозволяє представницям таких спеціальностей бути на військовій службі, то вони отримають статус військовозобов’язаних і будуть на військовому обліку.

 Веніславський зазначив, що Кабмін підготував постанову, а Міноборони - наказ, яким запроваджено обов’язковий військовий облік жінок медичної та фармацевтичної спеціальностей із 1 жовтня цього року.

«Такий підхід не є якимсь новаторством, оскільки і в колишньому СРСР, і країнах західного світу жінки, що мають медичну освіту, як правило є військовозобов’язаними й підлягають відповідному обліку», - додав він.

Веніславський додав, що представниці тих мирних професій, які є спорідненими з певними військово-обліковими спеціальностями, у разі добровільної згоди також можуть стати на військовий облік. За його словами, зокрема, жінка-хімік може стати на облік, оскільки ця спеціальність споріднена з військово-обліковою спеціальністю хімічного захисту.

Веніславський наголосив, що всі військовозобов’язані - незалежно від того, жінка це чи чоловік, - отримують повістки й можуть бути мобілізовані тільки тоді, коли цього потребує план мобілізації й необхідні люди для формування нових підрозділів або поповнення втрат. «Хочу нагадати, що не лише жінки є бойовими медиками, тож некоректно говорити, що буде мобілізовано багато жінок. В Україні продовжуватиметься планова мобілізація, просто розширюється перелік осіб, які можуть бути мобілізовані», - зазначив він.

Читайте також, роботодавцям: про дотримання правил ведення військового обліку.

Веніславський стверджує, що наразі Верховна Рада не планує розширювати перелік спеціальностей, які мають жінки, для обов’язкової постановки на військовий облік.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк