Нардеп розповів, коли напишуть законопроєкт про демобілізацію

Верховна Рада отримала завдання розробити законопроєкт про демобілізацію

В Україні досі немає чітких термінів служби у війську через проблеми з мобілізацією, й навряд чи законопроєкт про демобілізацію поставить у цьому питанні крапку. Про це сказав в інтерв'ю NV Роман Костенко, секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки.

За його словами, обговорення з Кабміном та представниками Генштабу щодо цього питання вже відбулися.

"Терміни – якраз середина осені", – уточнив він.

Водночас поки у ВР не кажуть, чи міститиме законопроєкт конкретні строки демобілізації, чи лише встановлюватиме механізми, прив'язані до указу президента або інших факторів.

"Звичайно, було б краще, щоб були конкретні терміни служби. Я про це завжди говорив... Але не потрібно популяризувати це через залишення своїх побратимів, лінії фронту, і казати, що "оце мій такий протест, я перестаю захищати Батьківщину через те, що немає чітких термінів служби", - заявив депутат.

На думку Костенка, невизначенність у цьому питанні - відповідальність і суспільства, і тих, хто ухиляється від військової служби.

"У нас проблеми з мобілізацією. Останнім часом вона трохи погіршилася. У мене питання: як ми можемо визначити ці чіткі терміни служби, якщо в нас немає ким замінити (військових на фронті). Тому тут питання насамперед до проведення мобілізації, мотивації людей", - пояснив він.

Читайте також, нові правила перевірки військово-облікових документів: Лубінець пояснив зміни

Він додав, що це виклик для всього суспільства, адже "хтось іде в армію і захищає державу, а хтось не хоче туди йти і вважає, що робота буде зроблена замість нього".

varta1.com.ua: Новини

Коментарі