Нардеп розповів про два можливих сценарії ситуації зі світлом взимку

Багато чого залежатиме від погоди.

Основне питання щодо ситуації з відключенням світла взимку полягає в тому, чи вистачить Україні згенерованої електроенергії. Про це розповів в інтервʼю "24 каналу" голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, народний депутат Сергій Нагорняк.

Якщо зима видасться теплою, а на термометрах триматиметься температура від 0 до 5 градусів тепла, то пройти ці місяці, за оптимістичним сценарієм, вдасться або взагалі без відключень, або з незначними. Тривати вони можуть від 2 до 4 годин на добу, а обмеження застосовуватимуть лише в будні.

"Якщо ж температура на вулиці буде мінус 5 – 10 і триватимуть морози по кілька днів поспіль, то обмеження в споживанні будуть більш значними – від 8 до 10 годин на добу. Але це короткостроково, на дні морозів, коли ми будемо більше споживати електроенергії", – додав Нагорняк.

Протягом 2024 року Україна втратила 9 гігаватів генерації, ще 3,5 – 4 гігавати відновлять до зими, також додатково йтиме імпорт.

У пікові години в разі серйозних морозів Україні не вистачатиме генерації для покриття 100% потреби населення, промисловості та військової промисловості. І це за умови, що не буде критичних ударів РФ по українській генерації чи підстанціях "Укренерго", ГЕС і ТЕС. 

У тому випадку якщо російські окупаційні війська будуть прицільно бити великою кількістю крилатих чи балістичних іранських ракет по підстанціях "Укренерго", генерація залишатиметься, але не буде можливості її видати. Така ситуація складалася протягом двох тижнів у серпні – вересні, коли генерації було достатньо, але на підстанціях проводили ремонтні роботи.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі