НАТО може взяти на себе деякі обов'язки США щодо допомоги Україні

Оголосили, яку саме допомогу можуть надати

НАТО може взяти на себе більшу відповідальність у постачанні допомоги для України, адже там побоюються про наслідки для військового альянсу в разі того, якщо Дональд Трамп переможе на президентських виборах в США.

Про це пише видання SEMAFOR. 

Наразі ведуть перемовини, які спрямовані на те, щоб забрати частину військової допомоги Україні від Пентагону та передати її альянсу. Вони додали, що в НАТО мають закінчити обговорення до липня, під час того, як блок буде проводити свій щорічний саміт, який відбудеться цього року у Вашингтоні.

«Ми зосереджені на тому, щоб забезпечити виконання завдань, пов'язаних з Україною. Ми зосереджені на тому, щоб переконатися, що ми можемо надати Україні допомогу в галузі безпеки, необхідну їй для досягнення успіху сьогодні, а також у найближчій і середньостроковій перспективі», - повідомив міністр оборони.

Також акцентують увагу на змінах, якщо Трамп обійме посаду президента США. 

«Були розмови про те, як скоординувати надійну структуру для захисту допомоги і пожертвувань Україні від зміни політичних вітрів», - пояснив дипломат.

Читайте також: Зникнення дитини помітила лише за кілька годин: у Львові судитимуть матір через загибель 2-річної доньки

«Переговори частково зумовлені побоюваннями щодо повернення Трампа на посаду президента. Європейські чиновники добре пам'ятають попередній термін Трампа, під час якого він неодноразово ставив під сумнів цінність НАТО. Після вторгнення Росії в Україну у 2022 році Трамп заявив, що якби він був на посаді, то поклав би край конфлікту протягом 24 годин, не пропонуючи деталей, але аналітики припускають, що він був би більш схильний до поступок щодо української території, ніж президент США Джо Байден», - зазначають автори матеріалу.

Проте у будь-якому випадку Україна стикнеться з труднощами, адже до альянсу входять такі країни, як Угорщина, яка постійно утримується від участі Європи щодо надання допомоги Україні. 

varta1.com.ua: Новини

Юлія Зуб

Читайте також