Науковці створили вакцину, яка може гарантувати захист від коронавірусу протягом усього життя

1200-0-1633870697-6567
1200-0-1633870697-6567

Науковці з Токійського інституту медичних наук розробили вакцину, яка може гарантувати захист від коронавірусу протягом усього життя. Її клінічні випробування заплановано на 2023 рік, повідомляє «Варта1», з посиланням на «Zn.ua».

Дослідники переконані, що винайдення такої вакцини призведе до значної фінансової економії. Також це може посприяти в питанні подолання пандемії.

Нову вакцину створили на основі препарату проти віспи, розробленого британським лікарем Едвардом Дженнером в 1796 році. В її основі лежить вірус коров’ячої віспи, який є безпечним для людини.

«Вона залишається єдиною вакциною, яка успішно знищила інфекційне захворювання, причому останнім відомим випадком був пацієнт у Сомалі в 1977 році після скоординованої глобальної кампанії вакцинації Всесвітньою організацією охорони здоров’я», — пише видання.

Мічінорі Кохара, почесний дослідник Токійського інституту медичних наук, пояснив, як працюватиме  вакцина: вона буде виробляти потужні нейтралізуючі антитіла, які викликатимуть найсильніший серед усіх існуючих препаратів клітинний імунітет.

Цю вакцину вже випробували на мишах. В їх випадку імунітет зберігався протягом 20 місяців. А в макак вона сформувала захист від пневмонії.

В Україні над створенням вакцини працюють три групи вчених. Дві за програмою Міністерства охорони здоров’я з виробництва вітчизняної вакцини проти COVID-19 та одна приватна ініціатива, заявив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Він також уточнив, що вчені зі Львова та Києва працюють над двома різними типами вакцини, і результати досліджень перебувають на ранніх стадіях.

varta1.com.ua: Новини