Найбільші друзі України: «Forbes» опублікував рейтинг дружніх країн

Дякуємо!

«Forbes» проаналізував дії кожної країни з 24 лютого та на основі 11 критеріїв визначив список найбільш дружніх для України держав.

У рейтингу враховано голосування на Генасамблеї ООН за виведення російських військ, запровадження санкцій проти Росії та закриття для неї повітряного простору, визнання Геноциду Росії/СРСР проти України, висилання російських дипломатів, включення Росією до списку ворожих країн, участь у конференції на підтримку України на базі Рамштайн, обсяг допомоги Україні за оцінкою Kiel Institute у грошовому вираженні та як частина від ВВП, а також візити вищих посадових осіб до України з 24 лютого до 30 травня. У рейтингу враховано опір окремих країн запровадження санкцій проти Росії.

Максимальна кількість балів — 100. Країни, які отримали понад 40 балів, можна вважати дружніми (таких — 40).

Польща — 97 балів

Потік біженців до Польщі 6 та 7 березня перевищував 140 000 на добу, а загалом країна прийняла 3,5 млн українців. Формальності при перетині кордону були максимально спрощені. За оцінкою ООН, до грудня 2022 року 4,3 млн українців поїдуть до Польщі, з них 2,6 млн знайдуть притулок у цій країні. Країна надала допомоги більш як на $3 млрд, зокрема 200 танків Т-72.

США — 96 балів

США надає Україні найбільшу фінансову та військову підтримку. Ще у березні президент США Джо Байден підписав закон про пакет допомоги на $13,6 млрд. 28 квітня Конгрес США схвалив ленд-ліз для України у новому пакеті допомоги загальним обсягом $40 млрд. На американській військовій базі у німецькому Рамштайні відбулася історична зустріч, яка сформувала нову коаліцію на підтримку України.

Естонія — 95 балів

Естонія — світовий лідер із питомої допомоги Україні. Кожен громадянин країни витратив на це $200 лише державних коштів. На мітинг перед російським посольством 26 лютого прийшло 2 % населення країни.

Латвія — 94 бали

Латвія віддала на озброєння України третину оборонного бюджету (на 13 квітня). Частина допомоги надходила до війни. Один із літаків, який привіз із Латвії зенітно-ракетні комплекси, боєприпаси та інші неназвані вантажі, приземлився в Україні ввечері 23 лютого.

Великобританія — 88 балів

У разі застосування зброї масової зброї Великобританія залишає за собою право самостійно, не консультуючись з іншими країнами НАТО, завдати удару у відповідь, заявив прем’єр-міністр Борис Джонсон. Також Джонсон – автор ідеї створити новий політичний, економічний та військовий союз, який міг би стати альтернативою ЄС.

Канада — 88 балів

Канада стала першою країною, яка спрямувала гроші — 1 млрд канадських доларів ($790 млн) у створений МВФ Фонд підтримки. Країна традиційно підтримує Україну завдяки потужній діаспорі, яка представлена ​​в різних сферах. Зокрема, посаду віце-прем’єра та міністра фінансів обіймає Христя Фріланд. Країна також надала Україні 20 тисяч снарядів для гаубиць.

Литва — 88 балів

Литва — традиційний партнер України у Європейському Союзі. Офіційною допомогою країна не обмежується. Наприкінці травня приватна ініціатива місцевого телеканалу дозволила зібрати $5 млн на покупку безпілотника «Bayraktar» лише за кілька днів.

Словаччина — 82 бали

Невелика Словаччина відіграє помітну роль у військовій допомозі в Україні. 8 квітня прем’єр-міністр Едуард Гегер повідомив про надання Україні зенітної системи ППО С-300ПМУ, яка перебувала на озброєнні країни. На початку березня ЗСУ повідомили про надання західними партнерами 70 бойових літаків Україні, з яких 12 винищувачів МІГ-29 мали надійти від Словаччини.

Чехія — 81 бал

Президент Чехії Мілош Земан вважався проросійським політиком до 24 лютого. Цього дня він звернувся до громадян країни у відеозверненні, у якому жорстко засудив російську агресію. Земан визнав свої помилки, зазначивши, що безумців, які вчинили злочин проти міжнародного світу, треба ізолювати. Чехія безкоштовно передала Україні танки Т-72 та БМП-1, що ремонтує пошкоджену українську військову техніку.

Португалія — 78 балів

Ще до 2022 року українці входили до п’ятірки найбільших діаспор Португалії. На початку травня місцева поліція провела обшуки в Лісабонському центрі для українських біженців, підозрюючи двох проросійських працівників у зборі та нецільовому використанні інформації про українців.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також