Названо три причини чому Україна не змогла зупинити наступ РФ на Харків

Про напад було відомо за 6 днів

Українська армія за 6 днів до нападу дізналась про плани Рф.

Про причини частково-успішного наступу пише видання Der Spiegel.

«За словами військового експерта Густава Гресселя з Європейської ради з міжнародних відносин, не пізніше 4 травня - за шість днів до початку російського наступу - було ясно, що напад неминучий», - пише Der Spiegel.

 

Видання повідомляє про три основні проблеми, які стали на заваді успішній обороні ЗСУ. 

Брак зброї

Російська армія змогла безперешкодно зосередити війська в прикордонній зоні, маючи достатню кількість зброї. Україна ж останнім часом не отримувала достатньої кількості постачань техніки та зброї від союзників. 

Якби Україна отримала ракетні установки HIMARS, то ворога було б зупинити набагато легше ще до початку атаки. 

 

Відсутність оборонних ліній

На кордоні протяжністю 2000 кілометрів повинні були побудувати три лінії оборони.

«За словами уряду, на ці цілі було виділено близько 800 мільйонів євро. Тільки у квітні президент Зеленський проінспектував будівництво оборонних споруд у Харківській області. Але український офіцер Денис Ярославський із міста Вовчанська заявив у своєму пості в соціальній мережі Facebook: »Першої лінії оборони і мін навіть не було", - пише видання.

Перша лінія повинна бути  на відстані від 1,5 до 5 або 6 кілометрів від кордону, тому про бетонування не може бути й мови. До того ж є лише обмежена кількість мін для захисту кордонів.

«На кордоні не вистачає навіть найпростіших установок», - пише Spiegel. 

Нестача військових

«В українців достатньо солдатів, щоб укомплектувати передову лінію оборони. Однак, на відміну від росіян, їм не вистачає підрозділів, які можна було б розмістити за ними. Тому проломи в обороні складніше ліквідувати», - наголосив військовий експерт Франц-Штефан Гаді в інтерв'ю Spiegel.

varta1.com.ua: Новини

Юлія Зуб