НБУ пом'якшив одразу кілька обмежень: що тепер зміниться на валютному ринку

Запускатимуть проєкт електронного резиденства

ФОТО: Національний банк України

Національний банк України від 21 квітня 2023 року зняв низку адміністративних обмежень з метою створення умов для запуску проєкту електронного резиденства та зміцнення позитивних тенденцій у готівковому сегменті валютного ринку, що сприяли суттєвому звуженню спреду між готівковим та офіційним курсом. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

 Регулятор розширив можливості банків здійснювати угоди щодо продажу готівкової валюти населенню. Під час розрахунку обсягу валюти, яку банк може продати, враховуватиметься не 100%, а 120% від обсягу купівлі безготівкової валюти в населення, починаючи з 13 квітня 2022 року. Ці зміни, як вважають у Нацбанку, дозволять зберегти сприятливу ситуацію на валютному ринку.

«Національний банк послідовно робить кроки з мінімізації множинності валютних курсів. Це сприяє підвищенню стійкості валютного ринку та покращенню курсових очікувань», — уточнили в пресслужбі.

Крім того, зміниться й процес переведення іноземної валюти за кордон е-резидентами. Останні зможуть переказувати на свої рахунки за кордоном кошти у валюті, одержані на рахунки в українських банках від нерезидентів (за послуги чи роботу).

Читайте також, що через рішення НБУ, в Україні зміниться курс долара: чого очікувати.

«Відповідні зміни не тиснутимуть на валютний ринок і міжнародні резерви України, адже в межах таких операцій не відбуватиметься купівля іноземної валюти», - додали в НБУ.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк