НБУ попросить Раду підтримати заміну "копійок" на "шаги"

Декомунізація монетарної сфери

Національний банк України хоче змінити назви розмінних монет з "копійка" на "шаг".

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу").

НБУ попросив голову Ради Руслана Стефанчука внести розроблені пропозиції на розгляд парламентарів, оскільки самостійно реєструвати законопроєкти не може. "Національний банк розробив проєкт комплексних законодавчих пропозицій, спрямованих на зміну назви розмінної монети "шаг" замість "копійка". Для її реалізації потрібно внести зміни до низки законодавчих актів України", - йдеться у зверненні до Стефанчука. 

Читайте також: Кабмін продовжує план економічного бронювання від мобілізації

У ньому зазначається, що НБУ разом із визнаними фахівцями в галузях історії, нумізматики, банківництва, мистецтвознавства, археології та мовознавства дійшли висновку, що "копійка" є чужорідною для нашої країни та фактично - символом російської окупації України принаймні впродовж останніх трьох століть". 

У Нацбанку переконують, що ухвалення законопроєктів не передбачає додаткових витрат, а карбування роздрібних "шагів" не передбачатиме миттєвого вилучення "копійок", які перебувають в обігу. НБУ планує в 2025 році відкарбувати 20 мільйонів нових монети

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також