Не робіть цього після прання, якщо не хочете зіпсувати пральну машинку та одяг

Продовжіть життя речам та техніці

ФОТО: ілюстративне

Завдяки такому геніальному винаходу, як пральна машинка, ми неабияк економимо час та зусилля. І здається, що все просто. Потрібно лише відсортувати речі за кольором, закинути всередину та додати порошок, а машинка сама зробить свою справу.

Проте, якщо допускати кількох поширених помилок, то можна зіпсувати не лише техніку, але й завантажені речі в ній. Отже, чого не варто робити після завершення прання – читайте в матеріалі «Варти-1».

Не залишайте надовго білизну в пральній машині

Перша і найочевидніша причина – це неприємний запах. Якщо ви залишите випраний одяг у барабані, а особливо, коли дверцята зачинені, то він почне неприємно пахнути і потребуватиме додаткового циклу прання.

Очевидно, що довге перебування у вологому середовищі і часто повторюване прання не приносить користі тканині.

Зокрема, така звичка дуже негативно вплине і на техніку. Незалежно від моделі, пральні машини дуже швидко зношуються. А це стається ще швидше, якщо їх ще й не обслуговувати як годиться. 

Крім того, вологість призводить до утворення цвілі на волокнах тканин.

Порядок завантаження одягу

Як не дивно, а цей процес відіграє велику роль у пранні. Напевно, багато хто стикався з ситуацією, коли забули насипати засіб для прання, та зробили це тоді, коли вже полилася вода й почав крутитися барабан. Так от, не робіть так більше!

Класичний порядок завантаження – це насипати у контейнер порошок чи налити рідкий засіб; наповнити барабан речами, які потрібно випрати; увімкнути машинку та почати процес прання.

Так ви уникнете надмірного утворення піни та значно знизите ризик пошкодження тканин. Забагато миючого засобу ніколи не принесе користі для очищення одягу. 

Небезпека перевантаження

Поширена помилка домогосподинь. Не рідко ми, щоб уникнути кількох циклів вмикання машинки і зекономити на воді та електроенергії, наповнюємо барабан до межі. Однак, це дуже погана ідея. Перевантаження залишає менше місця для води, від чого її циркуляція зменшується і це суттєво погіршує ефективність прання. А ще так одяг більше мнеться.

Дозування миючого засобу

Всім відомий метод під назвою «на око». В ньому і біда, тому що так ми використовуємо занадто мало або занадто багато продукту, а це спричиняє утворенню великої кількості піни. А як вже нам відомо, її залишки завдають великої шкоди, зокрема, змінить колір речей чи зробить їх тьмяними. Також одяг стане липким і до нього швидше пристане бруд. 

Водночас, замало засобу не відпере одяг достатньо якісно, особливо зі складними плямами.

Правильне віджимання

Будьте обережні при віджиманні мокрого одягу, адже при неправильній експлуатації можна пошкодити його. Високошвидкісні оберти призведуть до розтягнення тканини. А ще, при постійному контакті речей, пошкодяться волокна. Але це може вийти у тому випадку, коли одяг нерівномірно розподілений. 

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк