«Не витрачайте нервові клітини»: у Міноборони розвіяли 5 страхів користувачів «Резерв+»

У відомстві досліджували, чому люди стоять у чергах, а не оновлюють дані за пару хвилин на смартфоні

ФОТО: ілюстративне

В Міноборони розвіяли п'ять головних страхів щодо мобільного застосунку «Резерв+».

Заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко розповіла у Facebook, що команда Міноборони вирушила на польові дослідження до ЦНАП і ТЦК. Їхня мета – зрозуміти, чому люди стоять у чергах, а не оновлюють дані за кілька хвилин на смартфоні.

П'ять головних страхів щодо «Резерв+»

І ось топ-5 страхів, які зібрала команда Міноборони:

Військово-обліковий документ у «Резерв+» ні на що не впливає, а ось папірець із ЦНАП – так

Це міф, оскільки «Резерв+» і ЦНАПи генерують однакові документи. Від 18 червня вони прирівнюються до військового квитка та тимчасового посвідчення. З документом у «Резерв+» можна навіть перетинати кордон, що кілька тижнів тому підтвердив речник ДПСУ Андрій Демченко.

Я оновлю дані через «Резерв+» і одразу отримаю статус «У розшуку»

Статус «У розшуку» з’являється не через оновлення даних у застосунку. ЦНАП і ТЦК не дадуть іншого результату. Це відбувається, бо, наприклад, людині вручили повістку, а вона по ній не з’явилася. Терміни появи в ТЦК закінчилися, вона порушила закон і тому її оголосили в розшук. А завдяки застосунку ви можете дізнатися про потенційну проблему онлайн, а не під час затримання відповідними органами.

Я боюся, що мої дані можуть вкрасти через «Резерв+», а у ЦНАП не вкрадуть

По-перше, застосунок пройшов усі необхідні безпекові перевірки і має сертифікат КСЗІ. По-друге, «Резерв+» лише відображає інформацію з реєстру «Оберіг» і не зберігає її на власних серверах.

Дані з ЦНАП і «Резерв+» потрапляють до єдиного місця – реєстру «Оберіг», доступ до якого є лише в уповноважених органів.

Я боюся, що прийде електронна повістка в «Резерв+»

Такого не буде, оскільки закони України про війська та мобілізацію не знають, що таке електронна повістка чи будь-яке подібне електронне сповіщення. Тобто вона не прописана в офіційних документах. Тому її і не може бути в «Резерв+».

«Резерв+» відстежує геолокацію, щоб потім ТЦК мене знайшов

Цей страх – конспірологічна теорія. Насправді в будь-якому смартфоні можна перевірити, які застосунки мають доступ до геоданих або запитують їх. Ви особисто можете перевірити, що у «Резерв+» немає жодної потреби в геолокації.

Читайте також: у Міноборони вразили цифрою, кільки українців вже оновили свої дані у «Резерв+»

«Тож не витрачайте нервові клітини на черги та паперову рутину, а оновлюйте дані швидко та зручно в »Резерв+", – резюмувала Катерина Черногоренко.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також