Не втрачає оптимізму: бабуся, яка напекла пасок у зруйнованій печі, пережила вже другу окупацію

Світлини 83-річної Віри Пилипівни, яка пече паски посеред руїн облетіли соцмережі

Помешкання літньої жінки на Київщині вцілів, проте вщент зруйновано гараж та літню кухню, там вистояла лише піч, тож Віра Пилипівна вирішила не зраджувати великодньої традиції і пекти паски.

Про це повідомляє «ТСН».

До своєї напівзруйнованої печі Віра Пилипівна пробирається через згарище, яке влаштував тут російський «Град». 

«От бачите спалюю «Актуальні проблеми наукового комунізму». Комунізм палю», — посміхаючись каже жінка, розпалюючи вогонь із паперу книжки.

З евакуації у рідну Горенку 83-річна Віра Пилипівна поверталась із мрією, що на Великдень спече паски у своїй печі. Коли на своєму обійсті побачила руїни, від цієї ідеї не відмовилась. Газу в селі на той час не було, тож вона узялася латати піч самостійно. «Я прийшла, а вона розвалена. Я своїми руками виклала вниз цеглу. Діти із мене сміялись. Потім вимастила там глиною все. Подивилась, вилізла по тих цеглинках, вимостила доріжку. Взяла відро з глиною, змастила там все це», — розповідає жінка. 

ЇЇ донька Тетяна спочатку відмовляла маму, пропонувала купити паски у магазині. Проте Віра Пилипівна не хотіла зраджувати великодньої традиції . Як мама пече паски, донька вирішила сфотографувати, ці світлини облетіли соцмережі. «Коли вона сказала, що я буду пекти, я сказала, що це треба зазняти для дітей і для внуків. Така поведінка людей, українців — це говорить про те, що нашу націю знищити не можна. Ми невмирущі, з такими людьми, як моя мама — вона нас всіх тут держить, вона є нам прикладом», — розповідає донька жінки.

«Перший день пасочки спекла, роздала людям, бо ні у кого тут не було. Електрики на стовпах працювали, я їм винесла», — розповідає жінка.  

На початку березня росіяни активно почали обстрілювати Горенку з важкої артилерії. На вулиці, де мешкає Віра Пилипівна чимало будинків пошкоджено, деякі знищені вщент і от 6 березня родина наважилась виїжджати звідси, аби врятувати своє життя. На обійсті пані Віри окрім літньої кухні, згорів гараж, пошкоджений курник та купа металобрухту, але будинок вцілів. Щоправда його сильно посікло осколками, побитий шифер, вікна вже встигли затягнути плівкою. «Воно прилетіло, собаку вбило, все розвалило, трубу вже заварили», — показують жінки.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також