Ненсі Пелосі завершила свою поїздку до Тайваню (ФОТО)

Америка підтримує Тайвань

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі завершила свій візит до Тайваню в середу, звернувшись із посланням солідарності з острівною республікою та відкинувши погрози Китаю щодо неї та уряду Тайваню під час поїздки. Про це пише «Politico».

«Я не знаю, чи це певна невпевненість з боку президента Китаю щодо його власної політичної ситуації, що він бряцає шаблею», — сказала Пелосі під час прес-конференції в Тайбеї у відповідь на питання про войовничу реакцію, спровоковану її візитом на Тайвань з боку Китаю та його президента Сі Цзіньпіна.

«Але для нас важливо те, що ми вітаємо успіхи Тайваню, ми працюємо разом заради безпеки Тайваню і ми просто беремо чудові уроки з демократії в Тайвані».

Довгоочікувана поїздка Пелосі до Тайваню — неоголошена, але широко повідомлена зупинка в її турі по Азії цього тижня — викликала суперечки, оскільки Китай стверджує, що острів є частиною своєї території, і погрожував силовою відповіддю, якщо Пелосі відвідає острів. Китай посилив свої дії та риторику, коли Пелосі прибула до Тайбею у вівторок, оголосивши, що проведе цілеспрямовані навчання та ракетні випробування навколо Тайваню, а також відправивши літаки в зону протиповітряної оборони острова.

Міністерство закордонних справ Китаю у вівторок оприлюднило заяву про те, що візит «серйозно посягає на суверенітет і територіальну цілісність Китаю».

У своєму виступі в середу спікер підкреслила, що, хоча вона є найвищим обраним чиновником США, який відвідав Тайвань за 25 років, інші члени Конгресу відвідали країну в останні роки. У квітні острів відвідала група з шести американських законодавців, у тому числі голова Сенату із закордонних справ Боб Менендес.

«Вони підняли великий галас, тому що я, мабуть, спікер. Я не знаю, була це причина чи виправдання. Тому що вони нічого не сказали, коли прийшли чоловіки», — сказала Пелосі.

Вона також відмахнулася від відповіді Китаю на військові дії на її візит, сказавши, що «все, що збирався зробити Китай, вони зроблять у свій зручний час».

«Інша справа, яке виправдання вони можуть використати для цього», — сказала вона.

Пелосі, давній критик Китаю, сказала, що поїздка була «зосереджена на нашій підтримці нашого партнера та на просуванні наших спільних інтересів». Вона подвоїла це послання солідарності з Тайванем у своїх зауваженнях перед тим, як покинути острів.

«Наша делегація прибула сюди, щоб передати недвозначне повідомлення: Америка підтримує Тайвань», — сказала вона.

Нагадаємо, Ненсі Пелосі прибула до Тайваню.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт