Нова загроза: Ігнат озвучив суттєву проблему з повітря від рф

Мова йде про КАБ

Прифронтові області України постійно потерпають від керованих авіаційних бомб, які окупанти запускають зі своєї тактичної авіації. Цей вид зброї став реальною проблемою для наших захисників.

Про це в ефірі телемарафону розповів речник Повітряних сил Юрій Ігнат, передає 24 Канал. Він наголосив, що у боротьбі проти КАБів може допомогти літаки західного зразка.

Юрій Ігнат наголосив, що ще на початку вторгнення Росії пуски керованих авіабомб були поодинокі. Проте тепер російська армія може скинути за день до сотні такого типу бомб, особливо на Півдні України.

КАБ летить неточно, але це 500 кг бомба. Вибухівки там багато, і вони беруть масованими ударами. Були вже і близько 100 за добу показники скидання бомб. Тому це реальна проблема, і ми не просто так говоримо громадянам,
– уточнив він.

Речник наголосив, що ефективною допомогою у протидії з КАБами може бути західний винищувач F-16, який Україна має отримати від партнерів. Зокрема, ці літаки можуть ефективно знищувати авіацію ворога.

«Це меседж і західним партнерам, що нам потрібна зброя, далекобійні системи протиповітряної оборони і якнайшвидше F-16, які могли б протистояти російським літакам», – сказав Ігнат.

Речник Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун в ефірі національного марафону підкреслив, що окупанти скидають КАБи на прифронтові території, оскільки російська авіація не може залітати у зону дії української ППО.

Він наголосив, що штурмовики й вертольоти, такі як Ка-52 і Мі-24, українські військові збивають, як тільки вони потрапляють у зону дії нашої ППО. Водночас КАБ росіяни запускають за 50 – 70 кілометрів за лінією бойового зіткнення, куди все ще не досягає наша протиповітряна оборона.

Для довідки: Керована авіаційна бомба (КПАБ) – це звичайне озброєння винищувачів-бомбардувальників, як Су-34 або Су-35. Щонайменше з початку лютого 2023 року їх почали обладнати спеціальними крилами, системами коригування та наведення на місцевості (GPS).

Така «модернізація» дозволяє використовувати бомби як крилаті ракети великої потужності. При цьому вона може включати сотні кілограмів вибухової речовини. Завдяки цьому ворог може скинути бомбу на безпечній для себе відстані (до 50-70 кілометрів) від лінії фронту і не втратити своїх літаків.

Читайте також: про нову складну тактику змішаних атак

Армія Росії почала використовувати авіабомби «з крилами» на початку лютого. Тоді вони атакували один із українських об'єктів у Чернігівській області. Згодом з'явилося підтвердження застосування цієї авіабомби у районі Авдіївки Донецької області та Сумської області.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі