Обіцяли гроші та посади: СБУ затримала коригувальника ракетних ударів з Івано-Франківська (фото)

Франківця завербував агент ФСБ з Одеси, обом росіяни обіцяли гроші та посади

Фото: Управління СБ України в Івано-Франківській області

В Івано-Франківську СБУ затримала російського агента, який збирав інформацію про розташування військових частин, переміщення техніки ЗСУ, розташування блокпостів і діяльність місцевої військової адміністрації.

Мешканця Івано-Франківська завербував одесит, який працював на ФСБ. Обоє агентів погодилися на співпрацю з росіянами за винагороду, гарантію безпеки і отримання високих посад у разі окупації.

Фото: Управління СБ України в Івано-Франківській області

По це сьогодні, 3 серпня, повідомило Управління СБ України в Івано-Франківській області у «Facebook».

Одночасно з франківцем, СБУ затримала його куратора з Одеси.

Фото:Управління СБ України в Івано-Франківській області

За інформацією СБУ, обоє фігурантів погодились на співпрацю з ФСБ та збирали дані про стратегічні військові об’єкти в різних регіонах.

«Мешканець Івано-Франківська дав російській спецслужбі згоду на співпрацю, однак СБУ вдалося знешкодити його до того, як він встиг передати ворогам потрібну їм інформацію. Від свого куратора з ФСБ агент отримав доручення зібрати дані щодо розташування на території області військових об’єктів, переміщення військової техніки Збройних сил в напрямку району ведення бойових дій, місцезнаходження і режиму роботи блокпостів», — йдеться у повідомленні СБУ.

У СБУ уточнюють, що росіян також цікавила актуальна інформація про розташування і діяльність регіональних центрів прийняття рішень: військової адміністрації, СБУ та поліції.

Як винагороду представники ФСБ пообіцяли забезпечити агенту особисту безпеку та дати високу посаду за окупаційної влади. Контакт з куратором зрадник підтримував через месенджер.

«СБУ встановила, що російську ФСБ вивів на івано-франківця завербований ними раніше мешканець Одеси. Він був резидентом ФСБ росії, який підшукував потенційну агентуру, готову стати інформаторами та коригувальниками вогню», — повідомили у відомтві.

Під час обшуків у мешканця Івано-Франківська правоохоронці вилучили гранату Ф-1, тротилову шашку, короткоствольну зброю, мобільні телефони, через які відбувалося спілкування з кураторами, інші речі та документи з доказами злочинної діяльності. Одночасно в Одесі СБУ затримала резидента на місці злочину — під час дорозвідки навколо Одеської військової адміністрації.

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 111 ККУ готується повідомлення їм про підозру у державній зраді. За скоєне обом агентам загрожує позбавлення волі на 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів