Обмеження на польоти цивільної авіації в повітряному просторі України діятимуть до 2029 року

Невтішний прогноз Eurocontrol

Фото: iPress.ua

Обмеження на польоти цивільної авіації в повітряному просторі України, Молдови, Білорусі та росії діятимуть до 2029 року.

Про це йдеться у весняному звіті Європейської організації з безпеки повітряної навігації (Eurocontrol), інформує «УНІАН».

«Ніякого повернення до »нормальних« маршрутів (до закриття повітряного простору України і росії) до кінця семирічного горизонту не очікується», - наголошується в прогнозі.

Експерти відзначають, що показавши хороші результати влітку 2022 року, авіагалузь країн Європи продовжує відновлюватися після пандемії COVID-19, чому, серед іншого, сприяє відкриття кордонів Китаєм із середини січня 2023 року. При цьому, на галузь впливає вторгнення росії в Україну.

Також серед ключових факторів, які впливають на прогноз відновлення авіагалузі, крім заборони на польоти, експерти виділяють загальне погіршення економічної ситуації. Зокрема, негативно на авіатрафіку може позначитися перегляд у бік зниження прогнозу ВВП на 2023 і 2024 роки через вплив енергетичної кризи. Високі ціни на енергоносії та криза вартості життя вплинуть на попит на поїздки, відзначають аналітики.

Вантажний сегмент авіаперевезень сильно постраждав через обмеженість у роботі ключових вантажоперевізників. «Після збільшення попиту під час пандемії ринкова частка сегмента All-Cargo повернулася до допандемічного рівня (4,2%) у 2022 році. Падіння вантажоперевезень, викликане вторгненням Росії в Україну, тепер сильно впливає на цей сегмент», - відзначають експерти.

У Eurocontrol також очікують, що авіатрафік країн Євросоюзу повернеться до показників 2019 року тільки до 2025 року. Раніше аналітики відзначали, що це відбудеться вже цього року.

Читайте також: загроза ракетних ударів по Україні з території білорусі буде до липня 2023 року.

24 лютого 2022 року через повномасштабне вторгнення росії Україна повністю закрила свій повітряний простір для цивільних літаків. До цього заборона на польоти діяла з 2014 року над частиною окупованих росією територій на півдні та сході України.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий