Обміни полоненими між Росією та Україною призупинені вже кілька місяців: РФ звинувачує Київ

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими зазначав, що саме російська сторона всіляко гальмує процес

Колишні військовополонені українці після обміну 31 січня 2024 року / фото: holosameryky

Уповноважена з прав людини у РФ Тетяна Москалькова заявила, що обміни полоненими між Росією та Україною призупинені вже кілька місяців. І очікувано звинуватила українську сторону, повідомляє «Фокус».

Москалькова не конкретизувала, звинувачуючи українську сторону.

«На жаль, кілька місяців, через Україну, яка постійно виставляє нові, надумані вимоги, обміни призупинені», - заявила Москалькова на виїзному засіданні комітету Держдуми по розвиту громадянського суспільства.

Водночас у повідомленні від 17 травня українська сторона, а саме Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими зазначав, що саме російська сторона всіляко гальмує процес.

«Ми готові до проведення обмінів в будь-який момент», – заявив керівник Секретаріату Координаційного штабу Богдан Охріменко.

За його словами, Росія систематично звинувачує Україну у бездіяльності та небажанні обмінювати полонених військовослужбовців та цивільних осіб.

Проте ще минулого року українська сторона звернулася до РФ з пропозицією створити змішані медичні комісії та Спільний координаційний центр з питань поводження з військовополоненими в нейтральній державі-посередниці.

Російська сторона й досі не відповіла на офіційні пропозиції Координаційного штабу та продовжує односторонньо блокувати обмін військовополоненими.

«Окупанти не ставлять перед собою цілі – повернути своїх військових. При цьому – вони звинувачують Україну в затягуванні процесу», — зазначив Охрименко та відмітив, що в РФ «відкрито зневажають інтереси російських військовослужбовців» та вдаються до «постійних маніпуляцій на емоціях та почуттях родин українських захисників».

Читайте також: у російському полоні зараз знаходяться 403 українські жінки.

Нагадаємо, 28 травня ЗСУ взяли в полон велику партію російських військових. Один із них розповів, що півтори доби сидів у окопі із трупами та чекав на порятунок, якого так і не дочекався.

 

varta1.com.ua: Новини

Наталя Андрійчук

Читайте також