«Один пояс, один шлях»: Сі Цзіньпін та путін обговорювали альтернативу західному світопорядку

Про що домовлялися

Фото з відкритих джерел

Глава Китаю Сі Цзіньпін представив проект «Один пояс, один шлях» як радикальну альтернативу світовому порядку, який очолюють Сполучені Штати Америки. Президент рф володимир путін підтримав цю заяву.

Про це з посиланням на Bloomberg пише РБК 

У своїй промові в Пекіні, присвяченій десятиріччю глобального інфраструктурного проекту Китаю, Сі Цзіньпін розкритикував односторонні санкції, геополітичне суперництво та політику блоків. Хоча він не назвав жодної країни, ці зауваження були явними посиланнями до політики США щодо Китаю в останні роки, яку Вашингтон охарактеризував як зниження ризиків, але Пекін розглядає як спробу перешкодити його зростаючій потужності.

«Як говориться, коли ви даруєте троянди іншим, аромат залишається на вашій руці, - сказав Сі Цзіньпін. - Іншими словами, допомога іншим - це також допомога собі. Розгляд розвитку інших як загрози або прийняття економічної взаємозалежності як ризику не покращить власне життя і не прискорить розвиток».

Виступаючи відразу після Сі, путін похвалив цю ініціативу як таку, що узгоджується з метою рф побудувати альтернативний світопорядок.

«Росію та Китай, як і більшість країн світу, поділяє прагнення до рівноправної та взаємовигідної співпраці… при повазі різноманіття цивілізацій та прав кожної держави до своєї власної моделі розвитку», - сказав путін

Читайте також: Китай змінює позицію щодо війни в Україні та приєднується до мирних перемовин

Китайська ініціатива «Один пояс, один шлях» «логічно вписується у багатосторонні зусилля щодо зміцнення творчої та конструктивної взаємодії».

Що це значить

Для путіна це рідкісна подорож за кордон після того, як у березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на його арешт за воєнні злочини в Україні. Його візит є демонстрацією підтримки ініціативи «Один пояс, один шлях» і наголошує на тісних зв'язках Москви з Пекіном.

Пекін надавав дипломатичну та економічну підтримку росії, допомагаючи пом'якшити наслідки західних санкцій для Москви. Востаннє путін відвідував Китай на зимових Олімпійських іграх у лютому того ж року за кілька тижнів до вторгнення в Україну. На цій зустрічі два лідери домовилися про «безмежну» дружбу і підписали низку довгострокових угод про постачання енергоносіїв.

Сі Цзіньпін назвав «Один пояс, один шлях» безпрограшним рішенням для Китаю та країн-учасниць. За його словами, документи про співпрацю підписали понад 150 країн та понад 30 міжнародних організацій.

В офіційному документі, опублікованому раніше цього місяця, Пекін назвав цю ініціативу альтернативою переважаючої глобальної економічної моделі, в якій «домінують кілька країн», позиціонуючи себе як лідера світу, що розвивається.

 

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена