Одна з європейських країн заявила, що не хоче приховувати де-факто дезертирів

11 тисяч чоловіків

Понад 11 тис. українців у Швейцарії, які підлягають військовій службі, тимчасово не можуть відновити свої паспорти. Про це пише Neue Zürcher Zeitung.

У Швейцарії кажуть, що мають допомогти Україні вирішити кадрову проблему та «зняти навантаження із «важко обтяжених швейцарських міграційних структур». Представники щонайменше двох парламентських політичних партій почали публічно говорити про необхідність повернути в Україну військовозобов'язаних чоловіків. 

На тлі призупинення Україною до 18 травня надання консульських послуг для військовозобов'язаних чоловіків та неможливості їх отримати без оновлення даних у ТЦК швейцарські політики почали говорити про біженців, які потенційно підлягають військовій службі в Україні.

«Але українські біженці відчувають тиск не лише на батьківщині, а тепер і в країні перебування», – йдеться у виданні.

За даними Федерального департаменту юстиції Швейцарії йдеться про близько 11 тис. українських чоловіків, які проживають у країні.

Національний радник Вільної демократичної партії Крістіан Вассерфален каже:

«Будь-хто, хто потенційно підлягає військовій службі в Україні, не має виправданих претензій на статус захисту S, бо він спрямований насамперед на жінок, дітей та людей похилого віку, які потребують захисту».

Тож Швейцарія має допомогти Україні з можливим проверненням військовозобов’язаних.

«Ми не хочемо приховувати де-факто дезертирів, які втекли з країни, оборонна війна якої тепер потребує їхньої присутності», – додав він. 

Вассерфаллен закликає до угоди про відповідну угоду з Україною. «Обидві країни зацікавлені в поверненні приблизно 11 тис. чоловіків. Це допомогло б Україні вирішити її кадрову проблему і водночас зняло б навантаження на дуже обтяжені міграційні структури Швейцарії».

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також