Окремі групи переселенців змушені будуть повернути державі виплати із ВПО: умови

Візьміть до уваги

Фото: AP Photo/Francisco Seco, ілюстрація вимушено переміщених осіб

Окремі групи вимушено переселених осіб будуть змушені повернути частину виплат державі. Це стосується людей, які покинуть тимчасове місце проживання без попереднього звернення до соціальних служб. Про це повідомила Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Юристи Української Гельсінської спілки з прав людини наголосили: з моменту повернення переселенців додому всі виплати, отримані ними як ВПО, вважатимуться незаконними.

Коли потрібно звертатися до органів соцзахисту

Держава робить усе можливе, щоб захистити права внутрішньо переміщених осіб та створити умови для того, аби люди добровільно поверталися до покинутих раніше місць проживання або ж інтегрувалися на новому місці.

Відповідно для обліку внутрішньо переміщених осіб створюється Єдина інформаційна база даних. Щоб підтримувати її, переселенці зобов’язані повідомляти про зміну місця проживання.

У разі свого переїзду на нове місце проживання люди повинні повідомити про це орган соцзахисту не пізніше 10 днів з моменту прибуття. А в тому випадку, якщо вони їдуть на своє постійне місце проживання, ВПО повинні повідомити про це орган соцзахисту в тому місці, де їм видано довідку ВПО. Причому попередити про свій від’їзд потрібно не пізніше ніж за три дні до нього.

«Якщо переселенець змінює місце проживання, то він зобов’язаний повідомити (впродовж 10 днів) про це територіальний підрозділ соцзахисту за новою адресою — той підрозділ, який видав довідку ВПО», — наголошують юристи.

Умови, коли переселенця можуть позбавити відповідного статусу:

  • якщо переселенець сам подав заяву про відмову від статусу ВПО;
  • якщо він повернувся на постійне місце проживання;
  • якщо він виїжджає на постійне місце проживання за кордон;
  • якщо він скоїв кримінальний злочин;
  • якщо виявлено факт недостовірної інформації про його місце перебування;

У всіх цих випадках виплати для внутрішньо переміщених осіб припиняються.

Якщо не зняти себе з обліку то:

Після виявлення невідповідностей усі незаконно сплачені гроші доведеться повернути державі. Причому якщо переселенець не захоче повернути їх добровільно, нараховану суму стягнуть через суд.

Юристи додають, що сьогодні дізнатися про перебування переселенця зовсім не складно.

Приховування інформації можна виявити як за геолокацією, так і за останніми операціями із банківською карткою.

Раніше повідомлялося, хто може розраховувати на виплати.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також