Окупантам, які були на ЧАЕС, слід очікувати променевої хвороби

Росіяни пограбували Чорнобильську АЕС та знищили лабораторію Інституту ядерної безпеки

Петро Котін, голова державного оператора атомної енергетики України «Енергоатом», разом зі спеціалістами відвідав одну з ділянок так званого Червоного лісу в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Про це повідомляє «Енергоатом».

Він помітив «аномально високу» радіацію в районах, де російські війська копали окопи та намагалися будувати укріплення.

Покази зовнішнього опромінення були в 10–15 разів вище норми, а можливе внутрішнє опромінення, отримане від контакту з поверхнею ґрунту, могло бути в 160 разів більше норми.

«Іншим фактором внутрішнього опромінення є альфа-забруднення, що утворилося в результаті уламків опроміненого ядерного палива, графітової кладки, розкиданої на цій ділянці Червоного лісу» після Чорнобильської катастрофи 1986 року, — йдеться у повідомленні. — "Ці фрагменти зараз знаходяться на глибиною 40–80 сантиметрів, тоді як окупанти копали глибше. Перебуваючи всередині людського тіла, цей тип випромінювання має вплив у десятки й сотні разів потужніший, ніж від гамма- та бета-випромінювання».

«Отже всім окупантам, які базувалися та закріпилися в Червоному лісі майже на 30 днів, слід очікувати променевої хвороби різного ступеня тяжкості», — додали в ньому.

«Енергоатом» повідомляє, що російські військові, які окупували територію Чорнобильської АЕС, «також пограбували та знищили офіси та лабораторію Інституту ядерної безпеки. Вивезли комп’ютери, оргтехніку, розбили або знищили лабораторне обладнання та вимірювальні прилади, і пограбовані гаражі з транспортними засобами, які використовувалися для доставки вчених до дослідницьких місць».

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також