Олена Зеленська вважає, що неправильно змушувати біженців повертатися до України

Це неправильно – силити людей повертатися

Перша леді Олена Зеленська заявила, що значній кількості українських біженців нікуди повертатись, а будь-де в Україні їм загрожує небезпека. Про це вона сказала коментарі проекту Радіо Свобода «Ти як?» в Ризі.

«Дуже складно чути, що хтось втомився, коли ти перебуваєш у країні, яка в війні. Це ганебно, насправді. Уявіть, друзі, як втомилися ми. Втомилися від війни, не перебуваючи в безпеці, знаючи, що кожного дня твоє життя може обірватися. Насправді, це так. Тому що сьогодні вночі, наприклад, знову Харківщина – авіаційна бомба знищила лікарню в один момент. І так може бути в будь-якому населеному пункті України», – пояснила дружина президента.

Зеленська також прокоментувала питання можливого повернення українських біженців додому з країн Європи. Перша леді переконана, що демократичні країні не робитимуть різких рухів у цьому питанні.

«Це неправильно – силити людей повертатися, коли їм нема куди повернутися. Давайте будемо чесними. Більшість наших вимушених переселенців не може повернутися додому, тому що їхній дім знищено. Тому я впевнена, що демократичні країни не будуть робити різких рухів. Це наші партнери, це країни, які нас підтримують. І я думаю, що не треба хвилюватися через те, що будуть якісь недружні для України дії», - наголосила вона.

Читайте також: одна з країн ЄС заявила, що «ніколи не видасть» чоловіків з України

Зеленська сподівається, що всі українські жінки, які виїхали з дітьми з міркувань безпеки, матимуть змогу повернутися, однак для цього «потрібен мир, потрібен спокій, потрібне відновлення, щоб людям було куди повернутися, щоб вони були спокійні за своїх дітей, за їхнє виховання та здоров'я».

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також