Омбудсмен назвав три пріоритетні категорії для обміну полоненими

Росії не раз пропонували принцип справедливості за можливістю – хто раніше потрапив в полон, тих звільнять раніше

Уовноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що російській стороні запропонували абсолютно прозорі, адекватні і зрозумілі  принципи проведення обмінів полоненими на підставі Женевської конвенції.

Про це він сказав в етері телемарафону.

Першою, за словами Лубінця, є важкопоранені полонені. 

«Для цього нам треба обов’язково створити змішані медичні комісії. Україна це зробила ще в попередньому році і чекаємо, коли це зробить росія», – сказав омбудсмен.

 Друга пріоритетна категорія – це українські жінки, наголосив Лубінець.

"На жаль, 461 українська героїня станом на зараз залишається в російському полоні з числа військовополонених. Третя категорія – всі решта", – акцентував Лубінець.

Омбудсмен додав, що російській стороні неодноразово пропонували для повернення всіх інших використовувати так названий принцип справедливості за можливістю – хто раніше потрапив в полон, тих звільнять раніше. 

Нагадаємо, у День Незалежності 115 Захисників повернулися з російського полону (ФОТО)

«Нам здається, що це принципи проведення обмінних процесів, які повинні бути підтримані всіма. Принаймні з боку наших міжнародних партнерів, колег всі підтримують подібні принципи. Щодо російської сторони, ми чекаємо на підтвердження або принаймні, обговорення проведення таких принципів», – констатував Дмитро Лубінець.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також