На Харківщині росіяни знущалися над полоненими ЗСУ: омбудсмен відреагував на кадри (ВІДЕО)

Дмитро Лубінець звернувся до ООН

ФОТО: скриншот з відео

Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН через поширене в мережі відео знущань з українських військовополонених, імовірно, на Харківському напрямку. Про це Дмитро Лубінець повідомив у неділю, 2 червня, оприлюднивши відповідне відео.

«Мережею шириться відео, на якому російські військові знущаються з українських військовополонених. За попередньою інформацією, це відбулося на Харківському напрямку, де нині росіяни намагаються вести наступальні дії», - написав він. 

На відео зафіксовані побиття, приниження, погрози та імітація розстрілу. Такі дії є порушенням Женевських конвенцій, згідно з якими військовополонені мають право на гуманне ставлення.

Омбудсмен звернувся з офіційними листами до МКЧХ та ООН, аби вони задокументували факт знущання з українських військовополонених.

«На жаль, таке поводження з українськими військовополоненими - не виняток з правил, а звична тактика для окупантів», - підкреслив він. 

Раніше повідомляли: український боєць розповів про жахи російського полону

Крім того, прокуратура Харківської області розпочала досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Наразі правоохоронці встановлюють особи потерпілих та військових ЗС росії.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також